Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Apor i fokus för nya djurskyddsregler

Publicerat fredag 22 augusti 2008 kl 09.04
Makak på Cayo Santiago

I höst kommer ett förslag på nya EU regler för hur djur ska få användas i försök. En av de viktiga frågorna kring försöksdjursdirektivet är hur apor ska få användas. I Sverige är det bara Smittskyddsinstitutet som forskar på apor.

På Smittskyddsinstitutet, SMI, arbetar man med att ta fram ett HIV-vaccin och med studier av hjärnan.

- I båda de här fallen är apan så lik människan att det inte finns några alternativ än att använda apor, säger Helene Fredlund, föreståndare för djursektionen på SMI.

Totalförbud har diskuterats
Hur apor ska behandlas i djurförsök är en av de stora delarna i det nya EU-direktivet. Ett totalförbud mot apor i försök har diskuterats, men som det ser ut nu blir det bara förbjudet att använda de större människoaporna i försök. 

Cecilia Mille Lindblom, som arbetar med internationella frågor på förbundet djurens rätt säger att det i dag satsas alldeles för lite pengar på att ta fram alternativ till forskning på apor. Hon hade hoppats att EU skulle presentera en plan för hur alla försök på apor kan fasas ut. Förslaget innehåller nu istället krav på rymligare burar för aporna med bättre möjlighet att röra sig så naturligt som möjligt. Här är SMI och Sverige redan långt framme.

Etisk prövning obligatorisk
En annan viktig fråga i försöksdjursdirektivet är etisk prövning och att det ska bli obligatoriskt. I Sverige prövas alla djurförsök i en etisk nämnd där också djurskyddsrepresentanter ingår:

- Det löser inte alla problem men det är en förutsättning för att det ska finnas insyn och det ska finnas möjligheter att begränsa djurens lidande, säger Cecilia Mille-Lindblom på Djurens Rätt.

Cecilia Ohlén
cecilia.ohlén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".