Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kalcium en sjätte grundsmak?

Publicerat tisdag 26 augusti 2008 kl 07.11

Amerikanska forskare i Philadelphia vill införa en sjätte grundsmak som komplement till sött, surt, salt, bittert och den ganska nyupptäckta smaken umami. Forskarna har nämligen upptäckt smakreceptorer för kalcium, åtminstone i mustungor, och tror att samma smaklökar finns hos människa.

Mycket kalcium finns i till exempel kål, broccoli och spenat, och kanske är kalciumsmaken en förklaring till varför just de grönsakerna petas bort på många barntallrikar tror forskarna.

(Presenterades vid 236th National Meeting of the American Chemical Society, av Michael G. Tordoff vid Monell Chemical Senses Center i Philadelphia)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".