Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Metan frigörs ur Sibirisk havsbotten

Publicerat onsdag 27 augusti 2008 kl 07.16

Metan som länge legat fruset i havsbotten norr om Sibirien, tycks värmas upp och frigöras som metangas. Det är en mycket kraftig växthusgas som kan påskynda en global uppvärmning.

Vetenskapsradion nådde forskaren från Stockholms Universitet Örjan Gustafsson, som ansvarar för den svenska delen av forskningsexpeditionen, på satellittelefon från östra Laptevhavet, halvvägs mellan Atlanten och Stilla havet:

– Vi har hittat ett nytt område i havet där det sker aktiv metanutgasning från havsbottnen. Man har tidigare trott att de här bottnarna inte släpper loss något metan för de är frusna sedan förra istiden. Men det släpps ut metan här nu, berättar han.

Liknande läckage

Liknande metanläckage upptäcktes nyligen av ryska forskare, och en av expeditionens mål har varit just att ta reda på om det här stämmer. Och de senaste dagarnas mätningar är alltså oroande, säger Örjan Gustafsson.

– Vi vet inte att det är stora mängder som släpps fritt nu, men vi hittar ett antal ställen där det faktiskt släpps fritt och redan det är en annan bild än den vi hittills har haft.

Värms snabbast

Just i och i anslutning till Sibirien finns väldigt mycket av världen bundna organiska kol, infruset i tundran och i havsbottnarna. Samtidigt är det just den här regionen som värms upp snabbast just nu. På bara tio år har försommartemperaturen ökat med 4-5 grader.

Kvantifiera

Det är bland annat därför som forskarna på arktisexpeditionen är så intresserade av vad som händer med här kolet. Hur mycket av det omvandlas nu till växthusgaser – såsom metangas från havsbottnarna?

– En målsättning är att kvantifiera i vilken utsträckning den här processen vi har påvisat nu sker, och i vilken mån den är generell för större områden, säger Örjan Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".