Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LHC anmält till Europadomstolen

Publicerat måndag 1 september 2008 kl 09.08

Onsdag den 10 September ska världens största partikelaccelerator, LHC, dra igång vid forskningscentret CERN i Geneve.

Länderna bakom projektet har nu anmälts till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Anmälarna är en grupp forskare med den tyske professorn Otto Rössler i spetsen och de hävdar att den nya acceleratorn kan leda till jordens undergång.

LHC Large Hadron Collider kan skapa små små svarta hål som växer och drar in hela jorden i sig och förintar den. Det är en av farhågorna som anmälarna, för fram till Europadomstolen.

De pekar också på en risk att LHC bildar så kallade strangelets, partiklar av en helt annorlunda materietyp, som sen kan göra att den vanliga materien förändras till samma underliga sort. Även det skulle betyda jordens förintelse.

Sextusen forskare från hela världen är engagerade i LHC och de har visserligen förhoppningar om helt nya upptäckter och helt nya partiklar när världens hittills kraftfullaste accelerator sätter igång att krocka protoner med varann i nära ljusets hastighet.

Strangelets existerar troligen inte alls. Skulle de ändå finnas och bildas i acceleratorn, ombildas de med all sannolikhet till vanlig materia på bråkdelen av en sekund. Det hävdas i den senaste säkerhetsrapporten från LHC som las fram i somras.

Vad gäller de svarta hålen så vet ingen om de heller bildas, och gör de det är de mikroskopiska, helt utan förmåga att förinta jorden, enligt LHC-fysikerna.

Anmälarna till Europadomstolen hävdar att riskerna är för dåligt utredda. Även om de kanske förefaller små så är skadan om de blir verklighet ju enorm, därför borde LHC inte få starta förrän man noga utrett att den inte kan förstöra jorden, anser de.

Även i USA har LHC dragits inför rätta av liknande skäl som i Europa. I en domstol på Hawaii ska det enligt uppgift bli rättegång imorgon tisdag.

Rapporter

Camilla Widebeck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".