Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Äktenskapskris kan bero på generna

Publicerat tisdag 2 september 2008 kl 07.31

Svenska forskare har upptäckt en genvariant som verkar har stor betydelse för hur män beter sig i parrelationer. 30 procent av alla män bär på det här anlaget och det höjer kraftigt risken för bråk i relation enligt Hasse Walum, beteende-genetisk forskare vid Karolinska Institutet.

– Vi har studerat hur män knyter an till sina partners i ett parförhållande och lyckats koppla variation i den typen av beteende till variation i en specifik gen som 30 procent av alla män har. Den innebär att de knyter an lite mindre till sina partners, säger Hasse Walum.

Fördubblad risk för relationsbråk
Forskargruppen har genom studier av 550 manliga tvillingpar kunnat påvisat ett statistiskt fastställt samband mellan förekomsten av en viss genvariant och hur starkt män som bär den genvarianten knyter an till sin partner. Exempelvis visade sig män som hade dubbel uppsättning av genvarianten löpa dubbel så stor risk för äktenskapliga kriser, än män som helt saknade genvarianten.

Samma hormon hos män och sorkhannar
Den aktuella genen antas påverka hjärnans receptorer för hormonet vasopressin och har vid tidigare studier av sorkar visat sig inverka också på dessa djurs parbeteende. Samma gen styr alltså parrelationens styrka hos både människa och sork, och det är en upptäckt som ger ny näring åt en gammal debatt konstaterar Martin Ingvar, professor i neurofysiologi vid Karolinska institutet.
– Det är ju väldigt spännande. Det är ett orginalfynd som ytterligare belyser det faktum att alla våra beteenden naturligtvis har inflytande både från arv och miljö. Även komplexa kultursociala fenomen som äktenskap, har ett inflytande av den enskilda individens genuppsättning.

Svårt förutsäga relationsproblem
Men Hasse Walum föredrar ändå själv att tona ner den enskilda genens inverkan på den äktenskapliga lyckan.
– Det är inte speciellt lätt att utifrån den information vi får från generna förutbestämma hur någon kommer att bete sig i en framtida parrelation. Och det finns självklart många, många saker som påverkar hur bra man har det i sin relation.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".