Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fruktämne minskar risken för influensa

Publicerat onsdag 3 september 2008 kl 16.09

Quercetin, ett ämne som finns naturligt i frukt och grönsaker, minskar risken för influensa. Det visar en studie gjord på möss, men forskarna tror att det samma gäller för människor.

Quercetin finns naturligt i en mängd matvaror, bland annat rödlök, vindruvor, blåbär, te, broccoli och rött vin. Ämnet har tidigare visat sig vara effektiv mot virus i cellkulturer och i vissa djurstudier, men det här är första gången det har visat sig vara effektivt mot just influensa.

Enligt studien så löpte de möss som fick quercetin mindre risk att drabbas av influensa än möss som inte fick det. Studien visade också att intensiv motion ökade risken för att mössen skulle drabbas av influensa, men att quercetin motverkade den effekten.

Om quercetin fungerar på samma sätt på människor kan det vara till hjälp får tävlingsidrottare, soldater och andra som tränar mycket och hårt.

Studien har publicerats av tidskriften American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology

Läs mer om virus på vår .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".