Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vetandets värld 2003-05-27

Publicerat måndag 26 maj 2003 kl 00.01

Blåmusslan - smakfullt reningsverk eller giftspridare

På 1980-talet blev ansamlingar av guppande tunnor en allt vanligare syn i de Västsvenska havsvikarna. Idag producerar svenska musselodlingar cirka 2 000 ton blåmusslor varje år.
På tallriken är musslan en delikatess och i havet fungerar den som reningsverk i övergödda vatten, tror forskarna. Men med jämna mellanrum kommer giftlarmen. Virus och bakterier från avlopp tas upp av musslorna och alger gör dem giftiga. Vad är det egentligen som händer under dom guppande tunnorna? Den odlade blåmusslan verkar vara en idealisk produkt, som gynnar både miljön och människan. Samtidigt som den anses rena övergödda havsvikar är den en läcker, smal och lättodlad proteinkälla. Problemet som musselodlare har dragits med är att odlingarna kan drabbas av giftalger som ger konsumenten magsjuka. Nu visar också forskning att musslor kan ta upp och sprida virus och bakterier från avloppsvatten. Till exempel har virus från som kommit ut från sjukhuset i Uddevalla hittats i musslor på Bohuskusten. I Vetandets värld får du träffa forskare och odlare som berättar om musslornas för- och nackdelar. Redaktör Malin Avenius
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.