Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ur pressmeddelande från Astrazeneca om HPV-vacciner och nobelsponsring

Publicerat måndag 15 december 2008 kl 14.33
Jan Lundberg, Executive Vice President, Discovery Research, AstraZeneca; Camilla Hyltén-Cavallius, CEO/VD Nobel Media; Alf A. Lindberg, CEO/VD Nobel Web.

Nedan följer utdrag ur Astrazenecas egna pressmeddelanden kring sitt förvärv av Medimmune som får royalty på båda hpv-vaccinen på marknaden, samt deras sponsringsavtal med Nobel Media AB och Nobel Web AB.

2007-12-07AstraZeneca presenterar sin globala verksamhet inom bioläkemedel, MedImmune, vid 2007 års forskningsdag för analytiker och investerare.

...MedImmune var också föregångare i arbetet med att utveckla ett vaccin för att förebygga livmoderhalscancer orsakad av humant papillomvirus (HPV). Företaget samarbetade med GlaxoSmithKline för den kliniska utvecklingen och kommersialiseringen av vaccinet. I början av 2005 ändrades avtalet så att Merck, som också arbetat med att ta fram ett HPV-vaccin, fick en underlicens till MedImmunes patent. Avtalet ger MedImmune ersättning när olika delmål uppnås, och royalty på det HPV-vaccin som de båda läkemedelsföretagen marknadsför.

2008-11-06AstraZeneca Nobel Medicine Initiative ska öka intresset för Nobelpriset i fysiologi eller medicin

Detta globala initiativ syftar till att uppmärksamma nyttan av vetenskapliga genombrott för att förbättra människors hälsa och omfattar föreläsningar, interaktivt utbildningsmaterial samt TV-dokumentärer riktade till allmänheten.
AstraZeneca AB, Nobel Media AB och Nobel Web AB tillkännager i dag lanseringen av ett globalt samarbete. Syftet är att öka allmänhetens intresse och förståelse för de prestationer som Nobelpristagarna i fysiologi eller medicin har gjort, samt att förklara nyttan av deras upptäkter. AstraZeneca Nobel Medicine Initiative gör det möjligt för allmänheten att lära sig direkt av Nobelpristagarna i fysiologi eller medicin genom en kombination av föreläsningar, interaktivt utbildningsmaterial och TV-dokumentärer. Samarbetet löper under tre år med start 2008.
Jag är väldigt entusiastisk och stolt över samarbetet” säger Jan Lundberg, global forskningschef på AstraZeneca. ”Det är en ära att få bidra till en ökad förståelse för vad medicinsk genombrottsforskning och nya behandlingar kan innebära för att förbättra patienters hälsa och livskvalitet – och få göra detta i ett samarbete med Nobel Media och Nobel Web. Vi är mycket glada över detta utmärkta och lovande samarbete med AstraZeneca som gör det möjligt för Nobel Media och Nobel Web att nå hela världen. Genom detta initiativ hoppas vi kunna öka människors intresse för dessa upptäkter och hur de påverkar våra liv”, säger Camilla Hyltén-Cavallius, VD för Nobel Media. Vårt spännande, nya samarbete med AstraZeneca bidrar till att vår webbplats, Nobelprize.org, kan uppfylla sitt uppdrag att tillhandahålla interaktiva utbildningsverktyg för att locka till intresse för de prestationer som ligger bakom Nobelpriset i fysiologi eller medicin”, kommenterar Alf A. Lindberg, VD för Nobel Web. AstraZeneca Nobel Medicine Initiative kommer att bestå av tre delar:
Föreläsningsserier: AstraZeneca, i samarbete med Nobel Media och Nobel Web, kommer att inbjuda till föreläsningsaktiviteter med Nobelpristagarna i fysiologi eller medicin på några av AstraZenecas forskningssiter i världen. De besökande Nobelpristagarna kommer att delta i en intervju, föreläsning och frågestund. Föreläsningarna kommer att göras tillgängliga på www.astrazeneca.com och på www.Nobelprize.org.
Interaktivt utbildningsmaterial i biomedicin: Nobel Web kommer årligen att ta fram, med stöd av AstraZeneca, ett webbaserat utbildningsmaterial, kallat Nobel Prize Narrative. Det belyser Nobelpriset i fysiologi eller medicin och placerar en rad relaterade Nobelpris i ett större sammanhang, samt följer utvecklingen inom området. Utbildningsmaterialet kommer att finnas tillgängligt på Nobelprize.org.
Dokumentärer i fysiologi eller medicin: Nobel Media kommer årligen att producera, med stöd av AstraZeneca, en TV-dokumentär om ett ämne relaterat till Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".