Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Intensiv snarkning ger dagsömnighet

Publicerat tisdag 16 december 2008 kl 07.30

Andningssvårigheter och andningsuppehåll under sömnen, så kallad sömnapné, leder ofta till besvärande sömnighet på dagtid. Nu visar det sig att hur man snarkar kan spela större roll än hur ofta man har andningsuppehåll. Den som snarkar högt och intensivt är också mer sömnig.

-Vi får nu omvärdera lite hur vi har sett på det här med sömnapnésyndrom, och det är alltid roligt inom forskningen när sanningar ställs på ända, säger Eva Lindberg, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och expert på sömnapné.

Forskare vid Fukuoka National Hospital i Japan har undersökt 500 personer som lider av olika grader av sömnapné, alltså andningssvårigheter och andningsuppehåll under sömnen.

Snarkar högst - sover sämst
De har visat att, hos personer med måttliga eller grava problem med störande sömnapné, spelar kvaliteten på snarkningarna stor roll. Ju högre och intensivare snarkningarna var, ju sömnigare var personerna på dagarna.

I Sverige har docent Eva Lindbergs grupp nyligen fått liknande resultat, att dagtröttheten berodde mer på snarkningen än hur många andningsuppehåll de undersökta kvinnorna hade.

- När vi här i Uppsala såg resultaten så var vi ärligt talat till en början väldigt förvånade. Vi hade inte räknat med det här. Vi hade gjort en studie huvudsakligen för att se vad kvinnor med sömnapné har för symptom av sin sömnapné, säger Eva Lindberg.

Ingen skillnad mellan män och kvinnor
Nu visar den japanska studien, där 93 procent av de undersökta personerna var män, att det inte bara är kvinnor som blir trötta av att snarka.

- Det var ju väldigt intressant att se att de hade funnit så lika resultat som vi hade gjort här i Uppsala. Två studier blir alltid mycket mer sanning än en ensam studie. Nu måste vi gå vidare och se vad det här kan stå för. Vi vet till exempel ingenting i dagsläget om orsaken till varför snarkningen i sig ger dagsömnighet, säger Eva Lindberg.

Eftersom intensiv, högljudd snarkning kan leda till sömnighet oberoende av hur grav apné en person har under natten så förespråkar både de svenska och japanska forskarna nu att det behövs metoder för att mäta snarkningar och att det bör ingå när man gör sömnutredningar.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Referenser:
Malin Svensson, Karl A. Franklin, Jenny Theorell-Haglöw, and Eva Lindberg. ”Daytime Sleepiness Relates to Snoring Independent of the Apnea-Hypopnea Index in Women From the General Population”. Chest, Nov 2008; 134: 919 - 924.

Hiroshi Nakano et al. ”Relationship Between Snoring Sound Intensity and Sleepiness in Patients with Obstructive Sleep Apnea”. Journal of Clinical Sleep Medicine vol 04, issue 06, Pages :  551-556

(2008-04-04)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".