Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

Jordgubbar för allergiker

Publicerat torsdag 26 juni 2003 kl 08.50
Forskare på Lunds universitet arbetar för att hitta de proteiner i jordgubbar som orsakar allergi hos vissa människor. När de proteinerna väl är identifierade hoppas man kunna hitta jordgubbssorter som inte innehåller dessa proteiner, alternativt förändra någon jordgubbssort med genteknik.
Det finns tusentals jordgubbssorter, men forskarna har fokuserat sin undersökning kring de 20 mest kommersiellt vanliga jordgubbssorterna i Sverige. Med hjälp av en speciell gel identifierar forskarna de hundratals olika proteiner som finns i jordgubbar. Hittills har man hittat nästan 600 olika varianter. De proteiner man sedan identifierat matchas med blodprover från allergiker, och på så sätt ser man vilka proteiner som orsakar allergi. När rätt proteiner hittats startar arbetet med att lokalisera proteinerna i olika jordgubbssorter. Man kommer också undersöka vilka egenskaper proteinerna har för att på så sätt hitta en jordgubbssort som inte innehåller allergenerna, de proteiner som orsakar allergi. Eller också kommer man använda informationen om proteinerna för att slå ut allergenerna, och på så sätt genförändra en viss sort jordgubbar så att de passar allergiker. Men det är inte bara jordgubbar som står i fokus för forskarlaget i Lund. Man hoppas även att de sätt man använder för att hitta allergiframkallande proteiner i jordgubbar också ska kunna överföras när man letar efter allergener i andra födoämnen. Dessutom försöker man konstruera en mätsticka som industrin kan använda för att mäta hur mycket allergener som finns i mat.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".