Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Citronsaft minskar gift i chips

Publicerat fredag 27 juni 2003 kl 08.30
Vanlig citronsyra verkar kunna minska halterna av akrylamid i pommes frites och chips.
Sydkoreanska forskare har upptäckt att om potatisen får ligga och dra i vatten med citronsyra i en timme innan friteringen, så kan halten av akrylamid minska till en fjärdedel. Det rapporterar Rapport i Sveriges Television. Svenska livsmedelsverket ska nu undersöka metoden. Akrylamid bildas under fritering och stekning av viss mat och kan orsaka cancer enligt svenska forskare, men detta har senare ifrågasatts av många cancerforskare.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.