Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Prionproteiner viktiga för luktsinnet

Publicerat onsdag 7 januari 2009 kl 05.56

Felveckade prionproteiner i hjärnan orsakar sjukdomar som galna kosjukan och Creutzfeltds-Jakobs sjukdom.

Forskare har i flera år försökt ta reda på vad de normalt veckade prionproteinernas egentliga funktion i hjärnan är. De senaste fynden visar att de hjälper luktsinnet.

- Jag tycker det är väldigt intressant. Det är en helt ny funktion som man inte känt till tidigare av prionproteinet. Den här studien visar att det proteinet som tidigare nästan bara var förbundet med svåra sjukdomar kan ha en viktig normal funktion, säger Krister Kristensson, professor i neuropatologi vid Karolinska institutet.

Tidigare forskning har visat att prionproteiner som normalt bildas i hjärnan kan påverka våra biologiska rytmer, sömnmönster och långtidsminnet.

Viktigt för att kunna skilja på dofter
Forskare i New York och Zürich har nu hittat ytterligare en funktion hos prionproteiner.

Nu visar det sig att de även är viktiga för luktsinnet. Möss som saknade prionproteiner kunde varken hitta nedgrävd mat eller välja mellan dofter.

Studien visade att mössen kände lukt men att deras hjärnor inte kunde bearbeta och analysera doftinformationen och forskarna såg förändringar i hur nervcellerna kommunicerade i luktcentrum.

När mössen återfick prionproteiner i hjärnan kunde de återigen skilja på dofter.

Prionsjukdomar fortfarande en gåta
Enligt forskarna kan de nya fynden delvis förklara vissa sympton hos patienter som lider av sjukdomar som Creutzfeltds-Jakobs sjukdom, som orsakas av felaktiga prionproteiner.

Men enligt professor Krister Kristensson säger de nya fynden lite om prionsjukdomar.

- Alla har detta normala protein, och det kanske bara är en på miljonen som får prionsjukdom. Så det är fortfarande något helt gåtfullt varför det blir felveckat och varför sjukdomen uppkommer. Men all information om det här prionproteinet är av intresse, säger professor Krister Kristensson.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".