Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Omedvetna beslut avancerade och bra

Publicerat tisdag 30 december 2008 kl 06.00

Ny forskning visar att vi ofta fattar väldigt bra beslut, bara vi låter bli att tänka medvetet. Forskare i USA har visat att när vi fattar beslut på ett omedvetet plan, så kan besluten bli som allra bäst, åtminstone när det handlar om sannolikheter.

Forskarna vid University of Rochester, i New York, lät försökspersoner sitta framför datorskärmar där mängder av prickar rörde sig åt olika håll. Dom flesta av prickarna rörde sig slumpvis, men en del av prickarna rörde sig i grupp åt samma håll. Försökspersonernas uppgift var gång på gång att avgöra om dom prickarna rörde sig åt vänster eller höger.

Avancerade omedvetna beräkningar

Forskarna kunde i efterhand se hur personerna kom fram till sitt beslut, genom att studera hur enskilda nervceller i deras hjänor hade aktiverats vid försöket. Där blev det tydligt vilka avancerade beräkningar som låg bakom varje beslut, där information har samlats in och analyserats, tills ett tröskelvärde hade nåtts och försökspersonen gav sitt svar.

Beräkningarna var alltså avancerade och i det närmaste så exakta som de skulle kunna vara - men de skedde helt omedvetet. Det enda försökspersonerna blev medvetna om var att de plöstligt såg svaret - att prickarna rörde sig åt höger eller vänster.

Experimentet visar enligt forskarna just hur bra vårt omedvetna är på att fatta beslut. När personer i stället måste göra medvetna beräkningar av till exempel sannolikheter, lyckas de betydligt sämre.

Reporter Jon Torkelson
Jon.Torkeleson@sr.se

Referens:

Alexander Pouget et al , Neuron, Volume 60, Issue 6, 1142-1152, 26 December 2008

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".