Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny behandlingsmetod mot lungcancer

Publicerat måndag 5 januari 2009 kl 06.33

Mer än 3000 svenskar insjuknar varje år i lungcancer och prognosen är dyster eftersom tumören ofta hunnit sprida sig. Dessutom är många patienter för svaga för att klara en operation, om cancern hittas i tid. Men sedan några år prövas nu en ny metod i Sverige där tumören precisionsstrålas tre gånger under en vecka och hälften av patienterna botas då från sin lungcancer.

Rolf Lewensohn, som är professor i onkologi vid Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna, tycker att den nya behandlingen verkar lovande.
– Tidig lungcancer kan då precisionstrålbehandlas. Det är det som fört oss till en frontlinje inom området, säger Rolf Lewensohn, professor i onkologi vid Radiumhemmet i Solna.

Ett hundratal strålas årligen
Patienten ligger som i en låda, och med millimeterprecision så strålbehandlas tumören från olika håll, en teknik som tidigare använts på hjärntumörer. Än så länge så strålbehandlas bara de som inte går att operera. Totalt sett varje år handlar det nu om ett hundratal personer i Sverige som faktiskt kan få sin lungcancer botad.
– Man kan då ge väldigt höga doser just i tumören och undvika skador i normala lungan runt tumören, berättar Rolf Lewensohn.
Förutom Sverige är det Japan och flera forskningscentra i USA som ligger i forskningsfronten, och under det kommande året ska Sverige tillsammans med Norge, Danmark och Holland och kanske Frankrike dra igång en europeisk studie för att testa behandlingen och jämföra med kontrollgrupper.
– Det är en lovande utveckling inom tidig lungcancer, anser Rolf Lewensohn.

Söker efter tidiga tecken i blodprov
Men det som forskas mest på nu vid Karolinska sjukhuset är att via enkla blodprov kan förutsäga vem som håller på att utveckla lungcancer. Eftersom det i vanliga fall tar 20 år innan cancern blir tydlig, skulle det kunna innebära att man upptäcker cancern tidigare och kan ge behandling. Och det handlar om att hitta särskilda proteiner som skvallrar om cancern, så kallade biomarkörer.
– Under den närmaste 5-10 års perioden så hoppas vi att vi hittar en hel del nya biomarkörer och bättre målinrikta behandlingen för den enskilda patienten, säger Rolf Lewensohn, som är professor i onkologi vid Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna.

Annika Östman
Annika.Ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".