Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU:s kraftverk flyttar kineser

Publicerat onsdag 7 januari 2009 kl 06.00
1 av 2
Kraftverksdammen i Tongwan. Foto Gustaf Klarin
2 av 2

Tusentals människor måste lämna hus och hem när Sverige och övriga EU-länder bygger vattenkraftverk i Kina. Det sker som en följd av Kyotoprotokollet när länder och företag i EU finansierar förnyelsebar i energiproduktion i utvecklingsländer, istället för att gör sina utsläppsminskningar av koldioxid hemma.

Det är nästan 13000 kineser som måste flytta på grund av vattenkraftverk som byggs inom ramen för Kyotoprotokollet. Det visar vetenskapsradions granskning av de 180 vattenkraftverk som hittills blivit registerade i Kina av FN-systemet.

Enligt kinakännaren Michael Schoenhals, professor vid Lunds universitet, innebär det här stora problem för lokalbefokningen.
– Skulle det inte ha det för oss här hemma i Sverige också? Föreställ dig själv att platsen där du och din familj har bott under många år, kanske under flera gerenationer, plötsligt ska dränkas. Det är också traumatiskt. Det faktum att man bott på samma plats i många generationer gör att man är väldigt obenägen att flytta på sig.

Svenskbygge flyttar 3861
Det största kraftverket, kraftverket i Tongwan i Hunanprovinsen, som byggts inom ramen för Kyotoprotokollet är byggt med hjälp av det svenska företaget Tricorona och har inneburit att 3861 människor fått lämna sina hem som dränkts av kraftverksdammen.

Alla är glada
Enligt dokumentationen från FN är 100% av de som måste flytta positiva till kraftverket, vilket också Tricoronas kinachef Björn Odenbro intygar eftersom de bland annat fått ekonomisk kompensation.
– Det är helt enkelt ett ”step up” för de här människorna när vattenkraften kommer till stan!

Sanning eller propaganda
Kina är ett auktoritärt land, världens största dikatur, men att 100% i en by tycker exakt samma sak beror enligt Björn Odenbro inte på att folk inte skulle våga säga sin mening, utan på att kineserna är framstegsvänliga kollektivister.
– Ska man tolka det som att alla är glada och nöjda med kraftverksadammen eftersom som ingen formellt har motsatt sig kraftverksbygget?
– Ja, vi får nog göra det, säger Björn Odenbro.

Men den bilden tillbakavisar, Michael Schoenhals.
– Ofta hör man den typen av argument från myndigheter som vill slippa svara på frågor av det här slaget, snarare än att de representerar den faktiska verkligheten.

Mer om detta i Vetenskapsradions granskning av klimatkapitalet 12.10 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".