Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Frigående höns oftare sjuka

Publicerat torsdag 15 januari 2009 kl 06.00
Blir oftare sjuka. Foto: Scanpix.

Det är inte säkert att värphöns mår bättre av att vara frigående än att sitta i bur. En ny studie från Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, visar att frigående värphöns, både inomhus och utomhus, har högre dödlighet och oftare drabbas av sjukdomar än burhöns.

Oddvar Fossum, biträdande statsvetrinär, har lett studien, han menar att problemen beror på den snabba omställningen i början på 2000-talet.

– Problemen berodde nog till stor del på att de nya systemen introducerades under en väldigt kort tid, och att det var en bristfällig kunskap om de nya systemen, säger Oddvar Fossum.

Allt fler frigående
För tjugo år sedan antogs en djurskyddslag som innebar att värphöns inte får sitta i burar som inte tillgodoser hönsens naturliga behov av rede, sittpinne och sandbad. Allt för att minska dödligheten och beteendestörningar som att hönsen plockade fjädrar av varandra. Sedan dess har allt fler värphöns blivit frigående, både inomhus och utomhus.

Men nu visar alltså forskning att dödligheten var högre bland frigående höns än bland burhönsen. Den vanligaste dödsorsaken var bakterieinfektioner, oftast av tarmbakterien E-coli. De frigående hönsen dog även oftare av parasitinfektioner och skador efter hackning och kanibalism.

– Den viktigaste orsaken till smittan var kontakten med strö och avföring från hönsen själva.

”System kan förbättras”
Oddvar Fossum kan inte svara om de frigående hönsen mår bättre än burhönsen, men han tror att systemen med frigående höns kan förbättras om uppfödarna får bättre kunskap om hönsens naturliga beteendemönster och om hur infektioner sprids.

– Jag tror att de här systemen har framtiden för sig, och att det vi har sett under de senare åren tyder på att de här systemen kommer att fungera bättre efterhand, säger Oddvar Fossum.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Källa:
Oddvar Fossum, Desiree Jansson, Persille Engelsen Etterlin, Ivar Vågsholm. ”Causes of mortality in laying hens in different housing systems in 2001 to 2004” Acta Veterinaria Scandinavica.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".