Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Apor väljer verktyg med omsorg

Publicerat tisdag 27 januari 2009 kl 07.00
Skicklig verktygsanvändare. Foto: Christian Mehlführer.

Sedan länge vet vi att vi människor inte är ensamma om att tillverka och använda redskap. Kapucinerapor hör till de mest avancerade verktygsanvändarna, och ny forksning visar just hur noga de är när de väljer ut stenar för att knäcka nötter.

En kapucinerapa som vill komma åt sin favoritmat har bokstavligen en svår nöt att knäcka. Palmnötter är en viktig del av kapucinerapornas föda, men de har ett mycket hårt skal. För att spräcka nötskalet använder kapucineraporna stenar som hammare.

Nöten läggs på ett stenunderlag, och efter ett par rejäla knackningar med stenen så är maten serverad.

Precis rätt
Stenen som används måste vara precis rätt – om den är för lätt knäcker den inte nöten, är den för tung så är det inte värt mödan. Och ny forskning visar nu just hur noga kapucineraporna är när de väljer sina verktyg.

Italienska forskare lät vilda kapucinerapor välja mellan olika stenar. Resultaten visar att aporna i nio fall av tio valde den bästa stenen för ändamålet.

Aporna valde också rätt när de presenterades med människotillverkade stenar, av helt nya material, de tog bara mer tid på sig för att välja den perfekta nötknäckaren.

Uppstått flera gånger
Mathias Osvath, kognitionsforskare vid lunds universitet, säger att den nya studien på ett bra sätt visar att verktygsanvändning är något som uppstått i flera olika grenar av livets träd.

– Det man har behov av i sin miljö uppstår flera gånger. Det vill säga, det har uppstått hos kapucinerna oberoende av människoaporna.

Kanske kan studien bidra till att få bort föreställningen att människor är ensamma om att använda verktyg, säger Mathias Osvath.

– Det är inte bara kapuciner, utan även kråkfåglar och uttrar använder verktyg på ett effektivt sätt, alltså att man använder inte fel verktyg till fel uppgift. Så på så sätt är människan absolut inte unik, säger Mathias Osvath.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Referens:
Elisabetta Visalberghi, Elsa Addessi et al. ”Selection of Effective Stone Tools by Wild Bearded Capuchin Monkeys”
Current Biology. DOI: 10.1016/j.cub.2008.11.064

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".