Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Genfynd kan förebygga hjärtinfarkt

Publicerat måndag 9 februari 2009 kl 06.30

Sedan tidigare är det känt att de som har hjärtinfarkt i familjen löper en kraftigt ökad risk att själva drabbas, men nu har forskare hittat så många som nio gener som orsakar den här ärftligheten, vilket gör att man kan hitta personer i riskzonen.

Docent Olle Melander från Lunds universitet är en av författarna bakom studien.

– En av de viktigaste sakerna är att vi nu har hittat så många gener för hjärtinfarkt, att man kan i ett blodprov analysera de här nio generna och faktiskt uttala oss om vem som har en ökad risk för att få hjärtinfarkt i framtiden, framförallt tidig hjärtinfarkt, säger han.

Tidigare bara få gener kända
Trots att man tidigare har känt till att det finns ärftliga faktorer som påverkar uppkomsten av hjärtinfarkt, så har man inte vetat exakt vilka gener som är inblandade. Man har bara känt till ett fåtal gener som har ansetts ha en möjlig koppling till sjukdomen.

Nya gener identifierade
I studien, som publiceras i senaste numret av Nature genetics, har Olle Melander och hans forskarkollegor nu mer exakt kartlagt generna bakom tidig hjärtinfarkt och, förrutom de tidigare kända, så har de hittat ytterligare gener, de visar på totalt nio gener som ökar risken för hjärtinfarkt.

Kan leda till bättre behandling
Hjärtinfarkt drabbar framför allt personer som är äldre än 65 år, men bland dem som får det före femtio är det vanligt att hjärtinfarkt finns i familjen. Och för att förebygga just tidig hjärtinfarkt är det därför viktigt att kartlägga vilka gener som är inblandade. Men, förutom att kunna hitta personer tidigt, så kan de nya fynden leda till bättre behandlingsmetoder för hjärtinfarkt, menar Olle Melander.

– Det vi hoppas på är att man ska kunna utveckla nya läkemedel som är riktade just mot de här grundläggande genetiska mekanismerna som man bär med sig från födseln, säger han.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".