Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya upptäckter om hur gener ger fetma

Publicerat måndag 23 februari 2009 kl 06.02
Foto: Hasse Holmberg, SCANPIX

Att gener har betydelse för om du ska bli fet eller inte är känt. Men hur det går till är inte klarlagt. Tyska forskare har för första gången lyckats se hur genen påverkar om du blir fet eller inte, genom försök på möss.

Professor Claude Marcus vid överviktsenheten Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge tror att resultaten kan få stor betydelse i kampen mot fetma.

– FTO genen påverkar hur andra gener aktiveras och inaktiveras och det verkar som om den här stora genen kan aktivera och inaktivera andra gener, så har man då något fel på den här modiferade genen på ett ställe kan det ge en effekt, sitter den på ett annat ställe ger den en annan effekt. Så det är en väldigt komplex gen, som kanske kan i framtiden ge oss förklaringar på hur ämnesomsättning och fysisk aktivitet regleras, säger Claude Marcus.

Tidigare okänt
– Ja vi har vetat att den påverkar vikten hos vissa om den är modifierad, men hur den gör det har fram till nu varit helt höljt i dunkel, fortsätter han.

Men om man skulle applicera det på människor då, som du arbetar med som är överviktiga är det inte deprimerande att få veta jaha du har den här genen så då finns det inte så mycket du kan göra?

– Ja man kan faktiskt göra mycket ändå, vi har ju alla dom gener vi har och sen är det upp till oss själva att göra det bästa av det. Att det är väldigt många fler som är överviktiga och lider av fetma idag beror ju inte på att genetiken har förändrats utan det är trots allt sånt som vi alla kan göra något åt. Och dessutom har man sett att dom här skillnaderna som beror på vissa modifikationer av den här genen dom försvinner om man är fysiskt aktiv för vissa av dom, så att det verkar som om det här är en gen som påverkar ämnesomsättningen, men ändå till en viss del kan styra själva, säger professor Marcus.

Forskning behövs
Finns det tillräckligt med forskning på det här området?

– Ja, det kommer mer forskning för att det här börjar bli en sådan samhällssjukdom där det börjar finnas mycket pengar för att man kan få fram bra läkemedel, men totalt sett är det ändå ett område där det forskas relativt lite jämfört med många andra stora folkhälsoproblem, säger Claude Marcus.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Referens:
Julia Fischer, Linda Koch, et al. ”Inactivation of the Fto gene protects from obesity”. Nature, 22 feb 2009. DOI: 10.1038/nature07848

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".