Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny pusselbit om Alzheimer

Publicerat torsdag 26 februari 2009 kl 06.00
Äggviteämnet som finns vid galna kosjukan kan vara ledtråd i kampen mot Alzheimer. Foto:Hasse Holmberg

Ännu en pusselbit för att förstå vad som orsakar Alzheimer har forskare vid Yaleuniversitetet i USA hittat. De nya rönen publiceras i februarinumret av tidskriften Nature. Alzheimerforskaren och professorn Bengt Winblad kommenterar.

– En riktig kioskvältare!

Geriatrikprofessorn Bengt Winblad som leder forskningen om Alzheimer vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge blir entusiastisk över de nya rönen.

Nervdöd av äggviteämne
Beta amyloid är ett onormalt äggviteämne, som lagras in i hjärnan och som vi vet skadar nervändsluten och leder till nervdöd. Forskarna har nu ett bättre hum om hur processen ser ut.

– Det nya här är beta amyloidmolekylen, som klumpar ihop sig som små fibriller till nystan, att den binder till det vi kallar för prionprotein. Vi vet att vid prionorsakade sjukdomar har man ett sjukt prionprotein. Det är t ex Jacob Creutzfeldts sjukdom, sjukdomar som vi sett i får och boskap och galnakosjukan. De är orsakade av ett prionprotein som är sjukt.

– Men här visar man att det betamolekylen faktiskt binder även till det friska prionproteinet som då är ansamlat i cellytan i nervändsluten, säger professor Winblad.

Och vad kan det få för konsekvenser att man nu har hittat det här?

– Det ger oss vissa tankar om framtida behandlingar av sjukdomen. En behandling skulle kunna vara att man hindrar den här bindningen mellan beta amyloiden och prionproteinet, fortsätter Bengt Winblad.

Kioskvältare
Du kallade det tidigare för en kioskvältare för vetenskapsmän. Är det så?

– Ja, tyvärr kan man säga att det är ingen kioskvältare än för patienter, men för oss är det här en. Det leder fram till nya tankar att designa potentiella läkemedel och det är sådana här artiklar vi behöver, som verkligen ger oss en tändning så att säga, säger geriatrikprofessor Bengt Winblad.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Referens :
Juha Laurén, David A. Gimbel, Haakon B. Nygaard, John W. Gilbert & Stephen M. Strittmatter ”Cellular prion protein mediates impairment of synaptic plasticity by beta-amyloid oligomers”, Nature 26 Februari 2009, doi: 1038/nature07761

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".