Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Föräldrar kan påverka ungas rökvanor

Publicerat onsdag 4 mars 2009 kl 09.06
Föräldrar kan påverka sina barn att inte börja röka. "Foto:Martin Ruetschi / Keystone/ Scanpix

Föräldrarnas inställning till rökning påverkar om ungdomar börjar röka eller ej. Det har forskare vid Umeå universitet kommit fram till efter att ha undersökt ungdomars förväntningar på hur föräldrar ska agera när det handlar om deras rökning.

Rökning bland ungdomar i Sverige har halverats mellan 1994 och 2003. Forskarna tror att föräldrarnas och samhällets förändrade syn på rökning är en viktig orsak till denna minskning.

Viktigt för om ungdomar börjar röka eller inte är vilken inställning föräldrarna har till rökning. Det är till och med så att ungdomar vill att föräldrar lägger sig i deras tobaksvanor.

Enligt Maria Nilsson som är doktorand i epidemiologi och folkhälsovetenskap och som deltagit i studien har en förälder som förbjuder rökning och övertygar sitt barn om att det är fel att röka större chans att lyckas än en förälder som är passiv.

Det här är något som strider mot vad man tidigare trott, nämligen att föräldrars förbud och engagemang istället skulle trigga ungdomar till att röka mer.

– Det som kommit fram i den här studien det är det att de säger att föräldrar ska avråda från att man ska börja med tobak men sen ska de också försöka övertala barnen att låta bli tobak. Det får ett mycket starkt stöd av ungdomarna.

Sedan så tycker de också att det är viktigt att föräldrarna själva inte röker. Och sen att man aldrig ska låta sina barn röka hemma.

Sofia Brodd
sofia.brodd@sr.se

Referens:
Nilsson et al. (2009). Adolescent’s perceptions and expectations of parental action on children’s smoking and snus use; national cross sectional data from three decades. BMC Public Health.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".