Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Iransk jordbävning studerad från rymden

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 06.00
December 2003 jordbävningen i Iran dödade minst 20 000 människor i staden Bam. Hamid Arababadi står i resterna av sin butik. Foto: Arash A Nejad.

Med hjälp av satellit har forskare studerat hur jordytan har läkt ihop igen efter den stora jordbävningen som drabbade staden Bam i Iran 2003. Hela staden med 100 000 invånare utraderades.

Reynir Bödvarsson, är seismolog vid Uppsala universitet, Han tycker det intressanta är hur man nu i detalj har kunnat studera hur översta delen av jordskorpan förändras.

– Vad som är nytt är att man ganska detaljerat har kunnat studera första delen av återhämtningsprocessen efter jordskalvet som också i sin tur är början av sekvensen som så småningom, om några hundra år, tusen år eller vad det kan vara, resulterar sen i ett nytt jordskalv, säger Reynir Bödvarsson.

Luckras upp
Ett jordskalv uppstår när spänningen mellan olika delar i jordskorpan blir för hög och till slut brister. Vid skalvet rör jordskorpan på sig vid en förkastning, ett brott i jordskorpan, och berggrunden blir uppluckrad eftersom den mals sönder vid förkastningen.

Forskare har nu närmare kunnat studera hur jordskorpan återhämtar sig efter ett jordskalv. De visar i senaste numret av Nature hur jordytan har läkt efter den stora jordbävningen i staden Bam i Iran, 2003.

Kartläggningen har gjort med satellit, så kallad geodesi, där man studerar jordens form från rymden. Forskarna har följt jordskorpans förändring under tre och ett halvt år.

Bra komplement
Jordbävningen förstörde stora delar av Bam och inträffade på en förkastning som sträcker sig flera kilometer under staden. Just den här förkastningen var tidigare okänd.

Med hjälp av satellitdata har forskarna nu direkt kunnat observera återhämtningen av jordskorpans struktur.

Att titta på förändringarna på jordytan från rymden tycker Reynir Bödvarsson är en viktig pusselbit för att förstå hur jordbävningar fungerar.

– Det är helt enkelt en del i en ökad kunskap för förstå jordskalv över huvud taget. Vi är fortfarande i processen att öka kunskapen kring jordskalv, säger Reynir Bödvarsson.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Referens:
Fielding, E. J. et al. Shallow fault-zone dilatancy recovery after the 2003 Bam eathquake in Iran, Nature, vol 458, 2009.
DOI:10.1038/nature07817

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".