Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alger berättar om snabba klimatändringar

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 06.00
Kiselalg från tiotusenårigt bottensediment. Foto Linda Ampel.

Snabba svängningar i klimatet skedde under förra istidsperioden och de påverkade kraftigt ekosystemen i Europa, visar en avhandling från Stockholms universitet.

Linda Ampel är författare till avhandlingen och har doktorerat i kvartärgeologi. Hon har studerat kiselalger i sjöbottensediment i Frankrike.

– Frankrike såg ju helt annorlunda ut under den senaste istidsperioden. Landskapet var mycket kargare och man kan likna det vid dagens arktiska områden, säger Linda Ampel.

Stora och snabba klimatförändringar
Under den senaste istidsperioden, som var mellan 100 000 och 11 000 år sedan, har det visat sig att temperaturen svängde väldigt snabbt. Iskärnor på Grönland visade att temperatursvängningarna gick i cykler på femton hundra år och att temperaturen kunde öka med så mycket som 16 grader bara på några decennier.

När man upptäckte det här på 90-talet trodde man först att det bara var lokala förändringar, men senare forskning har visat att temperaturen förändrades samtidigt på flera platser på jorden.

Förändringar i ekosystemet att vänta
Nu visar Linda Ampel i sin avhandling att så även skedde i Europa och att artsammansättningen snabbt förändrades i takt med temperaturen.

– Under de kallare faserna så var det en typ av algflora som är anpassad för mycket kallare förhållanden med kortare sommarperioder och längre istäckningperioder och sen när klimatet blir varmare så byts algfloran ut till en helt annan typ av arter, säger Linda Ampel.

Vad kan man lära sig av er forskning om man ser på den klimatförändring vi har idag?

– Idag så har vi redan sett vissa förändringar av vegetation och djurarter som en konsekvens av den uppvärmning som har skett under de senaste hundra åren. Om den globala uppvärmningen kommer att fortsätta och öka ännu mer så kommer vi också att få se förändringar av ekosystemen väldigt snabbt, säger Linda Ampel.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".