Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

C-vitamin kan förebygga gikt

Publicerat tisdag 10 mars 2009 kl 08.47

En kost rik på C-vitamin kan hindra gikt från att utvecklas, enligt en ny studie från Kanada. Gikt uppstår vid höga halter av urinsyra i blodet, vilket kan ge inflammation i lederna.

Studien är gjord vid University of British Columbia. Gikt, som förr kallades för portvinstå, drabbar främst medelålders män och har kopplingar både till kost. Mycket kött och ost och alkohol kan öka risken att drabbas.

I studien ingick 47 000 män som följdes från 1986 till 2006. En ökning av intaget av C-vitamin med 500 mg innebar en 17 procentig minskning av risken för gikt.

De försökspersoner som åt 1 500 mg C-vitamin extra per dag löpte 45 procents lägre risk att få gikt än de som åt 250 mg eller mindre.

Referens:
Hyon K. Choi, Xiang Gao, Gary Curhan. Vitamin C Intake and the Risk of Gout in Men: A Prospective Study. Arch Intern Med, Mar 2009; 169: 502 - 507.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".