Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Britter använder omstridd lögndetektor

Publicerat torsdag 12 mars 2009 kl 06.00

Lögndetektorer används av brittiska myndigheter för att avslöja bidragsfuskare och man hoppas nu kunna utöka användandet. Redan använder 25 kommuner i Storbrittanien lögndetektorer när människor ringer in för att söka bidrag eller försäkringspengar. Detta trots att svenska forskare slår fast att detektorerna i sig är en bluff.

– Det säger sig självt att det kan finnas folk som har darrningar i rösten utan att de ljuger, att det kan finnas folk som ljuger utan ha darrningar i rösten, säger Francisco Lacerda som är professor i språkvetenskap vid Stockholms universitet.

Inget vetenskapligt stöd
Det handlar om 25 kommuner i Storbritannien och minst fyra försäkringsbolag som använder lögndetektorer när människor ringer in för att få bidrag eller försäkringspengar. Enligt företagen som säljer apparaterna ska detektorerna med hjälp av frekvensen på rösten och pauseringar kunna avslöja om en person ljuger. Enligt Francisco Lacerda finns det inget vetenskapligt stöd för att avgöra sådant med en röstanalys.

– Det beror på att rösten används på ett väldigt varierande sätt. Man kan manupliera rösten väldigt bra, säger Francisco Lacerda. 

Forskningsartikel indragen
Ett israeliskt förtag som producerar lögndetektorer har fått en vetenskaplig tidskrift att dra in Lacerdas och Anders Erikssons vetenskapliga artikel i tidskriften The international journal of speech, language and the law. Den svenska forskningen verkar inte bekomma brittiska myndigheter, enligt Charles Arthur journalist på tidningen the Guardian.

– Jag tror att hela frågan om det är vetenskapligt bevisat besvärar dom inte, när dom ser beloppen de sparar vid utbetaldningar av förmåner, säger Charles Arthur.

Slår larm
Som systemet fungerar så slår lögndetektorn larm, vilket gör att handläggarna ställer fler frågor, och om någon lägger på telefonluren får vederbörande hembesök.

– Att man därmed skrämmer folk till att inte ljuga är oetiskt, säger Francisco Lacerda.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".