Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få biverkningar efter strålbehandling

Publicerat måndag 16 mars 2009 kl 06.42
Strålbehandling. Foto: Gunnar Ask/Scanpix.

Strålbehandling för män med prostatacancer ger oväntat få biverkningar. Det enligt en stor svensk-norsk studie som webbpubliceras i The Lancet Oncology i dag.

– När man ger tillägg av strålbehandling så ger inte de ökade strålbehandlingsdoserna inte så mycket besvär som man tidigare trott. Med tanke på den ökade livslängden kan man då ge strålbehandling utan att befara att få så mycket biverkningar, säger Per Fransson, forskarassistent i onkologi vid Umeå Universitet som har lett studien.

Effektivt med både hormoner och strålning
Forskargruppen som nu kommer med nya rön har tidigare visat att män som har en aggressiv form av prostatacancer har dubbel så stor chans att överleva om de får både strålbehandling och hormonbehandling. När forskarna nu undersökt strålningens biverkningar var de färre än vad forskarna tidigare trott.

875 patienter vid ett 40-tal kliniker har själva fått skatta sina besvär fyra år efter strålbehandlingen och livskvalitén var i stort sett var likvärdig för dem som bara fått hormonbehandling och de som också fått strålning.

Tarmproblem
Däremot rapporterar nästan 40 procent av de strålade någon form av tarmproblem, jämfört med drygt 20 procent av dem som bara fått hormonbehandling. Erektionsproblem rapporterar 85 procent av de strålade, jämfört med 72 procent av dem som inte strålats, men besvären är ofta lindriga, säger Per Fransson.

– Med tanke på den överlevnadsvinst man har så är de här besvären kan man tycka inte särskilt allvarliga, att det är värt att ge strålbehandling också till den här patientgruppen.

I Sverige får nästan 10 000 män varje år diagnosen prostatacancer, omkring 2 000 av dem kan vara aktuella för att få kombinationen av strålning och hormonbehandling. Och även om många redan nu får båda behandlingarna tror Per Fransson att de nya resultaten kommer att leda till att fler män får det.

– Antalet patienter som kommer att få strålbehandling kommer att öka markant, tror jag.

Anna Burén, Umeå
anna.m.buren@sr.se

Referens: A Widmark et al, ”Endocrine treatment, with or without radiotherapy, in locally advanced prostate cancer (SPCG-7/SFUO-3): an open randomised phase III trial”, The Lancet, Volume 373, Issue 9660, Pages 301 - 308, 24 January 2009


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".