Flytande vatten på Mars

Publicerat måndag 23 mars 2009 kl 07:44
Foto: Nasa/Scanpix
Rymdsonden Phoenix strax efter att den landade på Mars yta.

Flytande vatten har för första gången hittats på planeten Mars. Det resultatet presenteras idag av amerikanska forskare på den årliga mån- och planetkonferensen i Houston. Om resultaten stämmer är det här är första gången man har upptäckt flytande vatten utanför jorden.

– Jag tycker att det är oerhört spännande, för den gängse uppfattningen har varit att Mars är alldeles för torr och kall, och atmosfären alldeles för tunn, för att kunna uppbåda flytande vatten, säger Andreas Johnsson, doktorand som forskar om Mars vid institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet.

Vatten på landningsställen
Man har hittills trott att vatten på Mars yta idag bara finns i form av is. Om flytande vatten finns så har det betydelse för förutsättningarna för liv på planeten.

När Marslandaren Phoenix slog ner skvätte det upp jord med salt på landarens fötter. Saltet drog till sig fukt från luften och bildade vattendroppar. Saltet är också en förutsättning för att vatten ska kunna hålla sig flytande vid de låga temperaturerna.

På foton av landarens fötter såg man dropparna som små mörka fläckar som växte under loppet av några dagar. Nilton Renno, professor vid University of Michigan är den som gjorde upptäckten:

– Vi förstod att fläckarna var vätska, för de rann neråt, och de blev mörkare på ett sätt som is inte blir, säger Nilton Renno.

Unik upptäckt
Om resultaten stämmer är det här är första gången man har upptäckt flytande vatten utanför jorden. Andra forskare kommer nu att granska den här ännu opublicerade studien noga, för om det finns flytande vatten så är det en milstolpe i Marsforskningen.

– Att man nu hittar flytande vatten så nära ytan ökar Mars förmåga att tillhandahålla de rätta förutsättningarna för livet, säger Andreas Johnsson.

Referens: Renno, N et al. Physical and Thermodynamical Evidence for Liquid Water on Mars?, 40th Lunar and Planetary Science Conference, 2009.

Axel Naver
axel.naver@sr.se

Skriv ut

Dela

Användarkommentarer

Kommentera

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@jkldsa.se”

Visa fler