Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Homo sapiens lämnade Afrika i omgångar

Publicerat tisdag 24 mars 2009 kl 06.00
Med digital analys kan man se mycket små skillnader i skallform. Bild: Philipp Gunz.

Analyser av skallar från tidiga människor visar att människan utvandrat från Afrika i flera omgångar. Med en ny metod har forskarna kunnat bekräfta det som genetiska studier tidigare har antytt.

– En grupp människor med kranium med ett väldigt karaktäristiskt utseende har utvandrat vid en tidpunkt, och en annan grupp med ett annat utseende vid en annan tidpunkt. På så vis har man kunnat visa att det har skett mer än en utvandring ur Afrika, säger Lars Werdelin som är docent i paleontologi vid Naturhistoriska riksmuseet.

Förut var den dominerande teorin att den tidiga moderna människan utvandrade från Afrika i en omgång. På senare tid har genetiska studier antytt att utvandringen har skett i flera omgångar, för mellan 50 000 och 150 000 år sedan. Men de genetiska studierna är gjorda på nutida människor, och det medför en risk att man skulle kunna missa nåt.

– Men den här studien är gjord på skallar av människor som faktiskt levde under den här tiden som det här ägde rum, och den studien visar på samma sak. Det ger en extra styrka åt tanken att det har skett ett antal utvandringar, säger Lars Werdelin.

Forskarna har i den här studien tagit fossila skallar och scannat dem till digitala 3D-bilder. På bilderna har de märkt ut punkter och har med statistiska metoder fått fram väldigt subtila skillnader i skallform som inte går att se på annat sätt.

– Det sker en betydande metodutveckling på det här området för närvarande, säger Lars Werdelin.

Med den nya metoden har man kunnat urskilja lokala grupper av människor som först levt isolerade i Afrika och sedan under tiotusentals år har vandrat ut i världen i flera omgångar.

– För den nutida människan betyder inte den här upptäckten så mycket, men den betyder ju att vi kan nyansera bilder av den här ut-ur-Afrika-upplevelsen som vår art har varit med om.

Axel Naver
axel.naver@sr.se

Referens:
Gunz, P & Bookstein, F et al. Early modern human diversity suggests subdivided population structure and a complex out-of-Africa scenario, PNAS Online Early Edition, 23 mars 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".