Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Olivoljans skyddande ämne identifierat

Publicerat torsdag 2 april 2009 kl 08.43
Här rinner antioxidanten DHPEA-EDA som skyddar extra bra mot hjärtsjukdomar.

Man har lyckats hitta vilken förening i olivolja som gör att oljan skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Det har man sett genom att testa olika ämnens effekter på röda blodkroppar, och man märkte då att det är en viss antioxidant som skyddar mer än de andra ämnena som finns i olivolja. Antioxidanten skulle kunna tillsättas i olja för att öka skyddet mot hjärtsjukdomar.


Referens:

Paiva-Martins, F et al. Effects of olive oil polyphenols on erythrocyte oxidative damage, Molecular Nutrition & Food Research, Vol. 53, 2009.
DOI: 10.1002/mnfr.200800276

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".