Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjärtceller nybildas hela livet

Publicerat fredag 3 april 2009 kl 09.00

Forskare vid Karolinska Institutet har genom att mäta den radioaktiva isotopen kol-14 i hjärtceller kunnat visa att hjärtats celler nybildas under hela livet. Upptäckten kan ligga till grund för att hitta nya mediciner som kan få hjärtat att läka efter en hjärtattack.

Enligt professor Jonas Frisén, som har gjort forskningen, har det tidigare inte varit riktigt klart i vilken utsträckning kroppen kan bilda nya hjärtceller:

– Det var förvånande och vi visste verkligen inte vad vi kunde vänta oss för det har varit omdebatterat i flera decennier. De allra flesta forskare skulle nog ha gissat att det inte skedde någon som helst nybildning av hjärtmuskelceller utan att vi föddes med ett vissta antal - och sedan går det bara utför.

Går inte att reparera
Vid en hjärtattack drabbas delar av hjärtat av syrebrist och cellerna i den delen av hjärtat dör. Det här leder ofta till permanent nedsatt hjärtfunktion. Hjärtat orkar då inte pumpa lika mycket blod och man blir orkeslös och får sämre kondition. Det finns idag ingen metod att reparera de skadade delarna av hjärtat.

Livslång nybildning
Nu har professor Jonas Frisén och hans forskarlag kunnat visa att det ständigt sker en nybildning av hjärtceller. Omsättningen är långsam; hos en tjugoåring byts en procent av hjärtcellerna ut, alltså en av hundra, och ju äldre man är desto långsammare går det, men nästan en halv procent av cellerna byts fortfarade ut hos en sjuttiofemåring per år.

De flesta cellerna i hjärtat byts aldrig ut, men eftersom det nu är visat att det finns en naturlig nybildning av hjärtmuskelceller, kan man försöka hitta mediciner som kan få hjärtat att läka efter en infarkt.

– Vår nya kunskap förändrar ingenting för en person med hjärtsjukdom idag, men det är ändå hoppingivande att det kan ske nybildning av hjärtmuskelceller. Man kan tänka sig att om vi förstår hur det här regleras att vi i framtiden skulle kunna utveckla läkemedel som stimulerar nybildning av hjärtmuskelceller, säger Jonas Frisèn.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Referens:
Frisén J. et. al., ”Evidence for Cardiomyocyte Renewal in Humans”, Science vol. 324, 2009. DOI: 10.1126/science.1164680

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".