Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljardinvestering för svensk forskning

Publicerat tisdag 28 april 2009 kl 06.00
Avtalet undertecknas för ny forskningsanläggning i Lund. Foto: Jan Wieslander

En ny forskningsanläggning för 2,6 miljarder kronor, MAX IV, kommer att byggas i Lund. Planerna har funnits länge, men nu är också finansieringen klar. Pär Omling, generaldirektör på Vetenskapsrådet, kallar det här den största enskilda satsningen någonsin inom svensk forskning.

– I penningbelopp är det här enormt stort, men också i omfattning av de forskare som kommer att använda anläggningen är det här faktiskt det största vi har gjort i landet. 

Varför är det här viktigt för svensk forskning?

– Vi har utvärderat det här projektet på många ledder. All internationell expertis som vi har fått hjälp av säger att det här är toppkvalitet i världen, ett jättebra projekt, säger Pär Omling.

Gigantisk lampa
MAX IV har beskrivits som en gigantisk lampa eller ett enormt mikroskop. Genom att använda sig av synkrotronljusstrålning kan man studera partiklar på nanonivå, alltså undersöka olika materials allra minsta beståndsdelar. Forskningen kan användas inom flera olika fält och kan till exempel hjälpa till att ta fram nya typer av batterier eller undersöka proteinstrukturen i ett virus.

Världsledande
I dag finns redan tre laboratorier av den här typen i Lund men Max IV kommer att bli världsledande i sitt slag. Om allt går som planerat så kommer bygget att börja nästa år och 2013 är det tänkt att stå klart.

MAX IV kommer att kosta 2,6 miljarder kronor. Vetenskapsrådet och VINNOVA bidrar med 500 miljoner kronor och Lunds universitet och Region Skåne kommer att betala 250 miljoner kronor. Resten förväntas bli finansierat av regeringens strategiska forskningssatsningar och andra ännu icke namngivna intressenter.

Positiv faktor
Men även om 2,6 miljarder är respektingivande kan det redan om några veckor avgöras om en ännu större och dyrare forskningsanläggning också placeras i Lund. Det handlar om den europeiska forskningsanläggningen ESS, som beräknas kosta 13 miljarder kronor. Sverige tävlar med Ungern och Spanien om att få anläggningen och att MAX IV nu kommer att byggas är positivt för den svenska ansökan, säger Pär Omling.

– Jag tror att det är en positiv faktor, men ESS bedäms på väldigt många faktorer. Klart är att det här kommer att ligga på plussidan i den slutgiltiga bedömningen, säger Pär Omling, generaldirektör på Vetenskapsrådet.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".