Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Även mager fisk kan ge höga halter gift

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 06.00

Personer som bor vid Vättern, Vänern, småländska höglandet och Gävleborgskusten, och som ofta äter fisk, riskerar att få högre halter av miljögifter i kroppen även om fisken de äter är mager. Det visar en undersökning som Universitetssjukhuset i Linköping genomfört.

De personer som äter fisk ofta får ändå i sig en viss del miljögifter trots att de äter fisk som inte innehåller höga halter, säger biologen Ingela Helmfrid, en av forskarna bakom studien.

3000 kvinnor i åldrarna 15 till 45 år som bor kring Vättern, Vänern, småländska höglandet och Gävleborgskusten har svarat på frågor om sin fiskkonsumtion. Av dem som åt fisk flera gånger i veckan valdes 130 stycken ut för provtagning av blod och analyser av hårstrån.

De som åt stora mängder fisk hade, inte helt oväntat, höga halter av organiska miljögifter som PCB i kroppen, även halten av kvicksilver var höga. Men det anmärkningsvärda var att även de som äter mager fisk som inte innehåller lika höga halter av miljögifter som fetfisk ändå hade relativt höga halter av miljögifter kroppen, om än inte lika höga.

Samtidigt visar analyserna att de som äter mycket fisk har en högre andel nyttiga omega 3-fettsyror i kroppen. Ingela Helmfrid på Arbets och miljömedicin i Linköping menar att det är en anledning till att fortsätta äta mycket fisk, trots riskerna.

– Nyttan överväger riskerna, men man ska välja fisk som innehåller lägre halter av miljögifter, säger Ingela Helmfrid.

Det är något som småbarnsmamman Ingeborg Tormalm i Norrköping kommer att göra, även om kostråden för gravida och ammande kvinnor så småningom kan komma att ändras.

– Jag ska nog fortsätta att äta fisk minst en gång i veckan, det tror jag, säger Ingeborg Tormalm.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".