Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdbesparingar hotar patientsäkerheten

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 06.00
Akutsjukvården är dåligt rustad för stora olyckor. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Trasig teknisk utrustning, överfyllda akutmottagningar och brist på sängplatser är vanligt i vården idag. I en ny studie beskriver forskare från Göteborg vad det här betyder för sjukvårdens möjligheter att ta hand om offren vid en katastrofsituation. Beredskapen i det fallet är inte god, konstaterar forskarna.

Sjukhusens beredskap och kapacitet är avgörande för hur man skulle klara en större olycka eller katastrof. Men med de återkommande neddragningarna av vårdplatser och personal minskar möjligheterna att klara allvarliga händelser, framhåller forskarna.

Under tre år granskade de alla anmälningar som kom in till regionens katastrofmedicinska centrum. Det rörde sig om överfulla akutmottagningar, brist på sängplatser och fel på medicinsk apparatur t ex datortomografer.

Det här ledde i sin tur att ambulanser med sjuka patienter fick dirigeras om till andra sjukhus och att vården försenades. Antalet sådana händelser ökade för varje år och var i slutet av undersökningsperioden 15 gånger fler än i början. Kirurgen och beredskapsöverläkaren Per Örtenwall från Prehospitalt och katastrofmedicinskt centrum  i Västra Götaland, är en av forskarna bakom studien.

– Ja, det leder ju till en ökad belastning på ambulanssjukvården, som får transportera patienten längre sträckor än vad som annars skulle vara fallet. Det i sin tur leder till att ambulanserna blir upptagna under längre tid och det minskar tillgängligheten på ambulanser för andra patienter, säger Per örtenwall.

Vad betyder det för patienterna, i så fall, och patientsäkerheten?

– För de patienter som omdirigeras så innebär det en längre transportsträcka och transporttid, och i värsta fall skulle det kunna leda till att de blir kraftigt försämrade eller till och med dog under transporten. Men något sådant har vi inte belägg för i den här studien, säger Per örtenwall.

Forskarna har i den här studien koncentrerat sig på att beskriva dagsläget, men har ännu inte studerat metoder för att förbättra vårdens kapacitet om och när det behövs. Per Örtenvall funderar över hur man ska fortsätta.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Referens:
Khorram-Manesh, A. et al. (2009) Hospital-related incidents; causes and its impact on disaster preparedness and prehospital organisations. Scandinavian Journal of Trauma, Resuscitation and Emergency Medicine

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".