Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Homosexuella glömd hiv-grupp i Afrika

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 06.00
Hiv-1-virus på lymfocyt. Foto: C. Goldsmith

Män som har sex med män har inte uppmärksammats tillräckligt vid studier om hiv i Afrika, enligt den medicinska tidskriften the Lancet. Problemet är svårhanterligt eftersom sex mellan män är förbjudet i flera afrikanska länder.

Män som har sex med män är en grupp som löper högre risk att smittas av hiv, och i västvärlden riktas insatser mot hiv särskilt mot den gruppen.

Men i flera afrikanska länder har diskussionen nästan uteslutande handlat om smittspridning mellan män och kvinnor, och att ha många heterosexuella partners är den riskfaktor som ända sedan 1980-talet särskilt har lyfts fram i Afrika.

Det skriver forskare som i den medicinska tidskriften the Lancet har gjort en sammanställning av ett stort antal hiv-studier. Forskarna konstaterar att i Afrika söder om Sahara är homosexualitet tabu, och i 31 länder till och med förbjudet.

Där är därför män som har sex med män en grupp som är svår att nå med information och förebyggande åtgärder. Smittspridningen mellan män har därför inte heller studerats tillräckligt.

De studier som ändå har gjorts visar att precis som i resten av världen finns det i Afrika män som har sex med män. Många av dem är också gifta och har sex med kvinnor. Det stöds både av beteendestudier och av data som visar att det är samma virustyper som finns bland befolkningen i allmänhet och hos män som har sex med män.

Forskarna efterlyser i artikeln i the Lancet både mer forskning om afrikanska män som har sex med män, och fler förebyggande åtgärder riktade till gruppen. Samtidigt påpekar artikelförfattarna att det är en svår balansgång att gå, så att homosexuella inte blir utpekade som syndabockar när man försöker uppmärksamma deras situation.

Enligt FN bor två tredjedelar av världens 33 miljoner hiv-smittade i Afrika söder om Sahara.

Axel Naver
axel.naver@sr.se

Referens:
Adrian D Smith et al. Men who have sex with men and HIV/AIDS in sub-Saharan Africa, The Lancet, publicerad online 20 juli 2009.
DOI:10.1016/S0140-6736(09)61118-1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".