Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alzheimers kan upptäckas med prov

Publicerat onsdag 22 juli 2009 kl 06.00

Personer som riskerar att drabbas av demenssjukdomen alzheimers kan upptäckas tidigt, med hjälp av ryggmärgsprov. Svenska forskare har nu i en stor studie i flera länder visat att proverna kan upptäcka sjukdomen innan den bryter ut.

– När man börjar att få sina symptom på lite måttlig kognitiv nedsättning, som en mild nedsättning av minnesförmågan till exempel, så ser man redan ut i ryggmärgsvätskan som en person med fullt utvecklad Alzheimers sjukdom, säger Niklas Mattsson som är läkare och doktorand vid Göteborgs universitet och har lett studien.

Forskarna har mätt halterna av tre olika proteiner i ryggmärgsvätskan, så kallade biomarkörer. Proteinerna kommer från hjärnan och signalerar om olika sjukdomsprocesser.

Den nya studien är den största som hittills har gjorts på de här biomakörerna och bekräftar resultat från tidigare, mindre studier.

Forskarna vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har tillsammans med internationella kollegor genomfört studien vid 12 olika kliniker i Europa och USA, inom ramen för forskningsnätverket Swedish Brainpower.

I studien ingick 750 personer som alla hade en lättare nedsättning av sin mentala förmåga.

De tre olika biomarkörerna mättes i ryggmärgsvätskan och personerna följdes sedan upp i två år.

Resultaten visar, alltså att halterna av de här ämnena i ryggmärgsvätskan var anorlunda hos personer som senare utvecklade Alzheimers sjukdom, och att skillnaden var mätbar flera år innan sjukdomen kunde diagnostiseras.

Enligt Niklas Mattsson behövs det metoder för en tidig diagnos, särskilt eftersom det nu pågår intensiv forskning för att ta fram mediciner mot Alzheimers sjukdom.

– Så fort vi har det så blir det ännu viktigare att kunna identifiera patienter väldigt tidigt, för de här medicinerna har troligen bäst effekt om man sätter in dem tidigt under sjukdomen, säger Niklas Mattsson.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Referens:
Mattsson, N. et al. CSF Biomarkers and Incipient Alzheimer Disease in Patients With Mild Cognitive Impairment, JAMA, 2009;302:385-393

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".