Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Aidsliknande sjukdom hos schimpanser

Publicerat fredag 24 juli 2009 kl 06.00
En siv-infekterad schimpans i Gombe National Park, i Tanzania. Foto: Michael L. Wilson

För första gången har man sett att schimpanser kan bli sjuka i aidsliknande symptom. Hos apor finns viruset siv, som är motsvarigheten till människors hiv, men man har aldrig tidigare sett att apor har blivit sjuka av att bära på viruset.

Djur och människor kan ha virus i kroppen utan att för den skull bli sjuka. Virologen Gunilla Karlsson Hedestam, som har forskat på siv och hiv i flera år, tycker att forskarnas resultat är intressanta.

– Det är ju en hotad art och det här har man inte riktigt studerat. Och tydligen så är viruset sjukdomsframkallande även i de här djuren, säger Gunilla Karlsson Hedestam är docent i virologi vid Karolinska institutet.

I nio år har forskarlaget studerat vilda schimpanser i Tanzania, totalt 94 individer.

Forskarna har sett att de schimpanser som varit infekterade med siv, har haft en högre dödlighet och en sämre framgång i att få ungar, jämfört med schimpanser som inte burit på det här viruset.

Genom att ta prover på självdöda schimpanser har de även funnit att djuren utvecklat symptom som liknar de hos aids-sjuka människor.

Studien är liten, men forskarna menar att resultaten kan betyda att siv-infektioner spelar en roll för vilda schimpansers överlevnad.

Siv hos schimpanser är intressant eftersom det är det virus som är mest närbesläktat till HIV-1, som drabbar människor och är den variant av hiv som är mest sjukdomsframkallande. Schimpanser är dessutom en av våra absolut närmsta släktingar.

De nya resultaten kan ge förståelse för den historiska utvecklingen av hiv och hur viruset fungerar i schimpanser och människor.

Men Gunilla Karlsson Hedestam tror inte att forskning om schimpansernas immunförsvar är vägen att hitta vaccin mot hiv hos människor.

– Jag tror inte att man kommer att applicera den här nya kunskapen så mycket på HIV-1-forskning, där har vi redan stora grupper av patienter vi kan studera som också hanterar sitt virus på olika sätt. Schimpanser kommer det alsrig vara praktiskt möjligt att forska på, vi kan inte experimentiellt infektera schimpanser. Det kommer inte vara accepterat och det ska vi inte göra, säger Gunilla Karlsson Hedestam.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Referens:
Keele, B. F. et al. (2009)Increased mortality and AIDS-lika immunopathology in wild chimpsanzees infekted with SIVcps, Nature, 460, 515-519
DOI:10.1038/nature08200

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".