Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Låga moln förstärker klimatförändring

Publicerat fredag 24 juli 2009 kl 06.00
Låga moln över Stilla Havet utanför Kaliforniens kust. Foto: Nasa.

Mängden låga moln kommer att minska när klimatet blir varmare, och det kommer i sin tur att förstärka jordens uppvärmning. Detta enligt en studie som publiceras i tidskriften Science.

Det handlar om den sorts grå moln man ser en mulen dag. Låga moln som innehåller vattendroppar. Sådana låga moln reflekterar bort solens strålar och motverkar alltså global uppvärmning.

Det som har varit oklart är vad som händer med molnen vid en klimatförändring – kommer molnigheten att öka och därmed motverka uppvärmningen, eller kommer molnigheten att minska och därmed förstärka uppvärmningen?

Amerikanska forskare har nu studerat låga moln över Stilla Havet. Genom att utnyttja gamla data på nya sätt har forskarna visat att när klimatet blir varmare minskar mängden låga moln. Med färre moln reflekteras mindre solstrålning bort och det blir en sorts ond cirkel: molnens försvinnande förstärker klimatförändringen.

– I den här studien har de nu tittat på just de här låga molnen. De har inte dragit några slutsatser vad gäller andra molntyper, så det kan ju vara så att det bara är de här molnen som svarar på det här sättet och att andra molntyper svarar på ett annat sätt, säger Annica Ekman som är doktor i meteorologi vid Stockholms universitet.

I studien har de amerikanska forskarna kombinerat data från satelliter och från observationer gjorda till havs under flera årtionden, och har på det sättet kunnat visa att samma samband mellan temperatur, vind, tryck och molnmängd har gällt under lång tid.

– De har kollat över längre tid och över större områden än vad man hittills har gjort. Det är det de tillför, säger Annica Ekman.

Även om det återstår att studera andra molntyper kan den här studien bidra till att förbättra klimatmodeller, för en av de mest osäkra processerna i klimatmodellerna just nu är hur moln påverkar uppvärmningen, säger Annica Ekman.

Axel Naver
axel.naver@sr.se

Referens:
A.C. Clement et al. Observational and Model Evidence for Positive Low-Level Cloud Feedback, Science, vol 325, 24 juli 2009.
DOI: 10.1126/science.1171255

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".