Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Evolutionsradio 27-30 juli 2009

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 14.44
1 av 4
Mathias Osvath, Johan Bergendorff, Marie Dacke och Per Ahlberg
2 av 4
Johan Bergendorff omringad av Furuviks getter
3 av 4
Påfågelhanne
4 av 4
Primatskötaren Ing-Marie Persson omgiven av Furuviks schimpanser

Serien kan också laddas ned som mp3-filer via  när programmen sänts. Vi beklagar att filerna inte legat ute när serien började sändas, men nu finns de där för nedtankning.

Evolutionsradio 1 - "3 miljarder år på 30 minuter"


Måndag 27/7 11.03 och 20.03
Hur uppstod liv? Var det i havet eller i rymden? Vad fick fiskar att kliva upp på land och vad hände egentligen med dinosaurierna?

Möt blågröna alger, foreller, tusenfotingar, fågelspindlar, boaormar och Hedemorahöns på Furuviksparken i Gävle. Följ med på Vetenskapsradions resa genom årmiljarder av evolution tillsammans med kognitionsforskaren Mathias Osvath och sinnesbiologen Marie Dacke från Lunds universitet och evolutionsforskaren Per Ahlberg från Uppsala universitet. Programledare: Johan Bergendorff.

Evolutionsradio 2 - "Däggdjurens tidsålder"Tisdag 28/7 11.03 och 20.03
Däggdjurens anmoder var något av de håriga, igelkottsstora nattdjur som sprang runt fötterna på dinosaurierna och aktade sig för att bli uppätet. Men så slog den stora meteoriten ned för 65 miljoner år sen, eller kanske var det ständiga vulkanutbrott som tog kål på skräcködlorna.

Hur som helst satte däggdjurens evolution extrem fart och på bara några miljoner år förgrenades släktträdet åt alla håll vi ser idag. Följ med på Vetenskapsradions resa i däggdjurens spår tillsammans med kognitionsforskaren Mathias Osvath och sinnesbiologen Marie Dacke från Lunds universitet och evolutionsforskaren Per Ahlberg från Uppsala universitet. Möt Furuviksparkens getter, hundar, lemurer, orangutanger och Homo Sapiens. Programledare: Johan Bergendorff.

Evolutionsradio 3 - "Så lär du dig flyga"


Onsdag 29/7 11.03 och 20.03
När påfågelhannen häver upp sitt jamande tjut och struttar runt med sina gigantiska stjärtfjädrar, då kan man undra om inte evolutionen spelat den ett spratt? Snacka om att vara ett lätt byte. Men det är just det som gör hannen så sexig för en påfågelshona. Att han klarar sig trots sitt otympliga släp. Vilka schyssta gener - en perfekt pappa!

Och flyga kan han också. Hur det gått till och varför även trollsländor och fladdermöss kan göra samma sak, det berättar kognitionsforskaren Mathias Osvath och sinnesbiologen Marie Dacke från Lunds universitet och evolutionsforskaren Per Ahlberg från Uppsala universitet i Vetenskapsradions evolutionsserie från Furuviksparken i Gävle. Programledare: Johan Bergendorff.

Evolutionsradio del 4 - "Var går gränsen för mänskligt beteende?"


Torsdag 30/7 11.03 och 20.03
I Vetenskapsradions evolutionsserie hälsar vi på hos våra närmsta släktingar schimpanserna på Furviksparken i Gävle, för att se om vi kan lära något om oss själva. Där är det alfahannen Santino som bestämmer. Hos dvärgschimpansarten Bonobos är det istället honorna som regerar. Santino är snäll även mot lilla Selma trots att hon inte är hans avkomma, men det förekommer att schimpanshannar slår ihjäl andras ungar. Så gör inte Bonobon. Och istället för att kriga löser de konflikter med sex.

Vad säger allt detta om vad vi människor är anpassade till evolutionärt för typ av familjebildning och föräldraskap? Följ med i Vetenskapsradions sista program om evolution tillsammans med kognitionsforskaren Mathias Osvath och sinnesbiologen Marie Dacke från Lunds universitet och evolutionsforskaren Per Ahlberg från Uppsala universitet samt Furuviks primatansvariga Ing-Marie Persson. Programledare: Johan Bergendorff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".