Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så överlever multiresistenta bakterier

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 06.00
Multiresistenta gula stafylokocker, MRSA.

Multiresistenta bakterier, som har motståndskraft mot flera sorters antibiotika är ett växande problem världen över. En ny studie ger nu en ledtråd till hur de här bakterierna har kunnat bli så vanliga. De mutationer som ger resistensen är inte lika kostsamma för bakterierna som man har trott, enligt studien.

– Vi börjar förstå mer och mer om hur antibiotikaresistens utvecklas och varför det är så svårt att vända resistenstrenden. Jag tycker att det här budskapet är obehagligt, säger Otto Cars, ordförande i strategigruppen Strama mot ökad antibiotikaresistens.

Hittills har forskare trott att de mutationer som gjort att bakterierna klarar av antibiotika, samtidigt gör att de inte klarar sig lika bra när det inte finns någon antibiotika i deras miljö. Det skulle innebära att om man drar ner på användandet av antibiotika, så borde problemet med resistenta bakterier också minska, eftersom de konkurreras ut av andra bakterier.

Men en ny studie visar nu att många av de här multiresistenta bakterierna klarar sig bättre i vanliga, antibiotikafria miljöer än man hittills har trott.

Även om en resistens-gen ofta alltså är en nackdel för bakterien, så kan vissa kombinationer av resistens-gener tillsammans förbättra bakteriens chans till överlevnad.

– Den grundläggande hypotesen har varit den att om bakterier blir resistenta mot antibiotika så är det jobbigt för dem , det finns en biologisk kostnad för dem. Bakterierna har svårare att växa och konkurrera med andra bakterier, säger Otto Cars.

– Men det här talar delvis emot det, och talar för att det kan vara svårt att vända trenden. Bakterierna har haft 60 år på sig att anpassa sig till antibiotika, och det är de bra på.

Axel Naver
axel.naver@sr.se

Referens:
Trindade S et al. Positive Epistasis Drives the Acquisition of Multidrug Resistance. PLoS Genet 5(7) 2009: e1000578. doi:10.1371/journal.pgen.1000578

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".