Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hönors inlärda beteende ärvs

Publicerat tisdag 28 juli 2009 kl 06.05
1 av 2
Höns som inte alltid får mat blir bättre på att hitta föda, och det ärvs till deras kycklingar. Foto: Krister Hansson/Scanpix
2 av 2

Inlärt beteende kan gå i arv, visar en ny studie från Linköpings universitet. Höns som fick mat oregelbundet och oförutsägbart blev bättre än andra hönor på att själva hitta föda, och det blev deras avkomma också.

 – Man kan säga att de här hönsen på något sätt förberedde sina kycklingar för den miljö som de kunde förväntas växa upp i, säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet

Det är första gången man visar att inlärning av något positivt kan ärvas på det här sättet. För ett par år sedan visade Per Jensens forskargrupp att stressade höns fick problem med inlärningen, och att problemen också gick i arv till deras ostressade kycklingar. Därför ville de nu se om också positiva beteendeförändringar kunde ärvas, och så var det alltså i det här fallet.

I hönsens hjärnor såg de att "matletargenerna" var mer aktiva både hos föräldrarna och deras kycklingar. Men det handlar inte om att generna i sig har förändrats, utan om att en kemisk förändring gör att generna aktiveras på ett annat sätt.

Det här är ett exempel på ett växande forskningsområde som kallas epigenetik, och som gör att man måste ompröva gamla sanningar som att förvärvade egenskaper inte kan ärvas. Per Jensen tror att det är mycket vanligare än vi hittills har förstått, förmodligen också hos oss människor.

Det kan förklara plötsliga hopp i evolutionen, som till exempel de väldigt snabba förändringar som skedde när vilda djur tämjdes och blev husdjur. Där har traditonell evolutionsteori tidigare inte riktigt räckt till, säger han:
– Så möjligen är det epigenetiska fenomen som är inblandade när djur anpassar sig till snabba förändringar.

Referens: PLoS ONE 4(7): e6405. doi:10.1371/journal.pone.0006405: Nätt, D et al: Inheritance of acquired behaviour adaptations and brain gene expression in chickens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".