Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lustgas värst bland ozonbovarna

Publicerat fredag 28 augusti 2009 kl 06.00

Nu varnar forskare för att dikväveoxid, eller lustgas, blir det här århundradets största nedbrytare av ozonskiktet, det skikt i atmosfären som skyddar oss mot uv-strålning.

Det är nu flera år sen de värsta ozonnedbrytande kemikalierna, freonerna eller CFC som de också kallas,  förbjöds . Numera har ozonskiktet slutat tunnas ut.

Men i tidskriften Science varnar nu amerikanska forskare för dikväveoxid, eller lustgas. När freonerna och likande ämnen börjar klinga av och inte längre finns i så höga halter är det lustgasen som hamnar på första plats på listan över de största ozonskiktsförstörarna.

Den är visserligen inte alls lika kraftfull som freonerna, men utsläppen sker i så stor skala att den ändå kan ställa till det. Och nu vill forskarna få med dikväveoxid i Montreal-protokollet, ett internationellt fördrag för att skydda ozonskiktet, som ska se till att ozonuttunnande kemikalier fasas ut.

Ingen dum idé, tycker Henning Rodhe, professor i kemisk meteorologi vid Stockholm universitet, även om det inte blir så lätt att minska lustgasutsläppen:

– Inget fel att ta med det, men det kommer att vara väldigt svårt att vidta åtgärder på samma sätt som med freonerna.

Bara en tredjedel av lustgasutsläppen orsakas av människan, resten är naturligt till exmepel från havet. Gödning är största boven, men man känner heller inte till utsläppskällorna så väl, enligt Henning Rodhe.

Idag har alltså ozonuttunningen avstannat, och forskarna väntar sig att de ska få se hur det vänder och skiktet börjar tjockna igen redan inom fem år. Det kan dröja 50-75 år innan det är helt läkt, och ännu längre tid kan det ta om vi inte får ner dikväveoxidutsläppen, tror Henning Rodhe.

– Det kommer väl att ta lite längre tid då, och kanske inte kommer tillbaks till riktigt samma ursprungsnivå om man inte också ger sig på dikväveoxiderna, säger han.

Referens: A. R. Ravishankara,* John S. Daniel, Robert W. Portmann. Nitrous Oxide (N2O): The Dominant Ozone-Depleting Substance Emitted in the 21st Century, 
Science Online, www.sciencexpress.org 27 augusti 2009, 10.1126/science.1176985

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".