Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny blodproppslösare mot hjärtinfarkt

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 05.43

En ny medicin som kan förhindra hjärtinfarkter och hjärtstopp hos patienter som redan haft hjärtinfarkt presenterades igår på den stora hjärtkonferensen i Barcelona.  Enligt Stefan James som har lett den svenska delen av studien är det första gången på tio år som en blodproppslösande medicin har kunnat visa på sådana här förbättringar.

– Det mest överraskande fyndet var att vi så pass påtagligt kunde minska risken för dödlighet och samtidigt risken för hjärtinfarkt, men ändå inte till priset av en ökad blödningsrisk. Vi kunde faktiskt inte så någon ökad risk för allvarliga blödningar, säger Stefan James, som nu gästforskar i USA och sitter med i den globala styrgruppen för PLATO-studien, och har lett den svenska delen av studien.

Det nya läkemedlet som kan hindra personer med hjärtinfarkt att få en ny infarkt eller hjärtstopp har testats bland doktorer och patienter i en randomiserad blindad studie, alltså utan att patienter och läkare har vetat om det var det nya medlet eller nuvarande bästa medicin som gavs. Totalt handlar det om 34 länder och 18 000 patienter.

Studien är betald av AstraZeneca, men enligt Stafan James har inte det påverkat forskarnas möjligheter att vara fristående:
– Vi har som fristående forskare och läkare en väldigt stark roll i att kunna samla in data, tolka dem, och publicera dem som vi har uppfattat situationen, inte som företaget har gjort det.

Om man jämför siffrorna för det nya medlet med dagens bästa behandling så är är det procentuellt sätt inte så stora skillander på det nya medlet, men dödligheten minskar helt klart, säger Stefan James.

Av 1000 patienter är det 14 färre som dör, 11 färre som återigen får en hjärtinfarkt och 8 färre som slipper blodpropp i det lilla galler som opererats in i krälen i hjärtat, så kallade stentar. Biverkningarna som påvisats är milda, en viss ökning i övergående andfåddhet.

Än så länge har det här läkemedlet (ticagrelor) inte testats av några läkemedelsmyndigheter, så det återstår att se om det är det som kommer att användas eller ej.

När det presenterades på den stora europeiska hjärtkonferensen i Barcelona var det så trångt att många läkare fick sitta på golvet, och andra kom inte in utan fick följa det från skärmar utanför.

Samtidigt presenterades en annan studie med väldigt goda resultat, om man dubblerar dosen för en av de mediciner som invänds i den vanliga behandlingen efter hjärtinfarkt. Experter tror att båda de här studierna kommer att ändra riktlinjerna av behandlingen efter hjärtinfarkt, men det ska testas vilken medicin som passar den enskilda patienter.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Referens: Lars Wallentin et el: Ticagrelor versus Clopidogrel in Patients with Acute Coronary Syndromes, New England Journal of Medicine, 30 augusti 2009 (10.1056/NEJMoa0904327)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".