Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Pacemaker mot hjärtsvikt effektivt

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 06.17

Hjärtsvikt dödar fler svenskar än de vanligaste cancerformerna. Men en särskild sorts pacemaker som sätts in i förebyggande syfte hos patienter med lättare hjärtsvikt verkar kunna rädda liv och minska allvarliga tillstånd. Det visar en amerikansk studie som presenterats på hjärtkonferensen i Barcelona.

– Resultaten var mycket bättre än vi hade väntat, säger Arthur Moss, från Rochester i USA, när han rusar iväg till nästa evenemang efter att just ha presenterat sin studie.

Hjärtsvikt innebär att hjärtat inte orkar pumpa blodet ut i kroppen som det ska, ofta med svårt andnöd som följd. Studien handlar om att personer med en mindre allvarlig form av hjärtsvikt. i förebyggnade syfte ändå ska få en pacemaker inopererad. Det är ingen vanlig pacemaker som ser till att hjärtat går lagom fort, utan en som också ger elektriska stötar, så att hjärtpumpens båda kamrar drar samman samtidigt och på så vis får bästa effekt med att pumpa ut blodet i kroppen.

Tidigare har man bara satt in sånna på personer med väldigt svår hjärtsvikt.

I den aktuella studien (MADIT-CTR) har 18 000 personer följts under tre år. En grupp har fått inop en defibriliator som bara aktiveras om hjärtat drabbas av en rytm som är akut livshotande och den andra har fått pacemakern med mer möjlighet att stimulera hjärtat hela tiden.

Pacemakern gav i långa loppet en mycket bättre effekt visar studien. Så pass bra så att om man gör det här på 10 patienter så räddar man en från att få ett kritiskt tillstånd pga av hjärtsvikten. Och de som svarar allra bäst på behandlingen är kvinnor, även om man ännu inte vet varför.

En annan forskare som kritiskt granskat resultaten, professor Günter Breithardt från Tyskland, säger att även om få av de här patienterna dör (3 procent), så är det ändå rimligt att sätta in åtgärden och han tror att riktlinjerna kommer att ändras:

 -- Visst är behandlingen dyr, men de här patienterna skulle ändå behöva en defibrilator, så då blir det inte så mycket dyrare, säger Günter Breithardt.

Behandlingen är ännu inte godkänd, och någon hälsoekonomisk studie har heller inte gjorts.

Annika Östman
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".