Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vågkraftverk bra för djurlivet

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 06.15
Foto Stefan Sjödin

Nu visar det sig att vågkraftverk kan gynna djurlivet i havet. Fiskar, krabbor, humrar och andra mindre organismer dras helt enkelt till de stora betongfundament som är ena delen i den apparatur som används för att utvinna energi ur vågor. För där hittar de nya gömställen och hem. Det visar en ny doktorsavhandling vid Uppsala universitet.

– Jag kunde visa i min studie att vågkraft har en positiv effekt på biomassa och mångfalden av olika organismer, säger Olivia Langhamer, som lägger fram sin avhandling vid avdelningen för zooekologi på Uppsala Universitet den 2 oktober

När Olivia Langhamer för fem år sedan gav sig i kast med att undersöka vågkraftverkens effekter på djurlivet i haven var det med farhågan att kraftverken skulle kunna vara i vägen och störa arter precis som vindkraftverken påverkar en del fågelarter.

Men när hon började jämföra hur det såg ut runt omkring visade det sig vara precis tvärtom. Organismerna i havet trivdes fint med kraftverken.

Vågkraftverk består enkelt uttryckt av en stor flytboj som sitter fast i en betongplattform på havsbotten.

Maskarna, blåmusslorna och havsliljorna utnyttjade helt enkelt att det fanns nya ytor att fästa sig på. Betongplattformen blev till ett bra gömställe och hem för fiskar, krabbor och humrar.

– Ja det handlar både om födoställen och gömställen. Att de kan gömma sig där under och i, säger Oliva Langhamer.

Djuren skadar inte heller kraftverken.

Men, för det finns ett stort men här: De modeller av vågkraftverk som använts i studierna har inte haft någon strömgenerator.

Så hur eventuella magnetiska fält, vibrationer och ljud från generatorn kan påverka djurlivet det är ännu oklart

- Det är nya frågor som kommer upp nu och som man kan forska vidare på, säger Olivia Langhamer, vid Uppsala universitet.

 Reporter Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".