Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

H1N1 binder till lungorna

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 06.18

Brittiska forskare säger sig nu ha kommit på varför den nya H1N1-influensan, alltså svininfluensan, ställer till med ovanligt mycket besvär i lungorna.

Medan ett vanligt influensavirus bara binder till receptorer som sitter på celler i näsan, halsen och de övre andningsvägarna, kan det nya viruset även sätta sig på receptorer långt ned i lungorna, enligt en studie som de brittiska forskarna gjort.

Virusets förmåga att sätta sig i lungorna är dock svagare än förmågan att sätta sig i näsa och hals - och det kan vara förklaringen till att de flesta smittade ändå får ganska milda luftvägsbesvär.

Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg säger att inget i studien pekar på att viruset skulle ha blivit aggressivare i lungorna. Tvärtom när man jämför äldre och nyare H1N1, som forskarna gjort, verkar den här bindningsförmågan i lungorna faktiskt ha blivit något svagare under de senaste månaderna.

-– Då ser man glädjande nog att virusets bindning till de nedre luftvägarna har minskat något, säger professor Tomas Bergström.

Är det något man kunde vänta sig - att viruset skulle bli mindre farligt för lungorna?

Ja, samma författare har med ett typiskt cirkulerande säsongsvirus från 1996  visat att det binder inte alls till de nedre luftvägarna. Det kan man ta som intäkt för att ett riktigt lyckat virus som kan etablera sig och komma tillbaks om och om igen hos oss, av någon anledning inte vill bära på bindningen till nedre luftvägarna. Så det verkar vara till en fördel för viruset att släppa den här egenskapen, säger Tomas, Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Reportrar Lisen Forsberg och Camilla Widebeck 
Lisen.Forsberg@sr.se, Camilla.Widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".