Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kronisk trötthet kan orsakas av virus

Publicerat fredag 9 oktober 2009 kl 05.47

Så kallat kroniskt trötthetssyndrom verkar ofta vara kopplat till ett virus, enligt amerikanska forskare som skriver i tidskriften Science. Hos två tredjedelar av ett hundratal patienter med kroniskt trötthetssyndrom hittade de ett så kallat retrovirus som kallas XMRV. Hos en frisk kontrollgrupp hittade de bara viruset hos enstaka personer, 3,7 % av de undersökta.

Kroniskt trötthetssyndrom beskrivs som en stark trötthet som pågår i minst ett halvår och det är något som omkring 45 000 svenskar uppges lida av (enligt Vårdguiden, Stockholms läns landsting), men ibland nämns betydligt högre siffror. En orsak till den varierande siffran är att symptomen ligger mycket nära dem som gäller andra sjukdomar, t ex utmattningsdepression.

Ragnar Westerling, professor och överläkare i socialmedicin vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala arbetar med patienter med kroniskt trötthetssyndrom och han tycker studien är intressant, särskilt eftersom man vet ganska lite om orsakerna till sjukdomen.

– Det finns teorier om att det här kanske inte bara är en enda sjukdom, utan att det kan finnas olika sjukdomar med olika uppkomstsätt i den här gruppen. Och då är det inte orimligt att det för vissa kan finnas en mer biologisk förklaring med virus, och för andra kan det mer vara en stressreaktion som spelar roll.

Men om tillståndet i vissa fall skulle vara orsakat av ett virus, så skulle det i Sverige i de fallen behövas en annan dignos, säger Ragnar Westerling, eftersom det här ingår i definitionen att syndromet inte orsakas av till exempel infektionssjukdomar.

-- Då bör man kanske inte kalla det för kroniskt trötthetssyndrom, säger Ragnar Westerling.

Referens: Lombardi, Ruscetti et al. Detection of an Infectious Retrovirus, XMRV, in Blood Cells of Patients with Chronic Fatigue Syndrome, ScienceExpress 8 October 2009. DOI: 10.1126/science.1179052.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".