Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Unikt att hålla patienter vakna

Publicerat tisdag 13 oktober 2009 kl 06.00
Kenneth Palmér, sektionschef på ECMO-centrum på Karolinska visar hur ECMO maskinen fungerar. Foto. Stefan Söderström

Efter mer än fyrtio dygn skrevs i förra veckan den sista svininfluensa-patienten ut från Ecmo-enheten vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. På enheten hjälper man patienter att syresätta blodet, utanför kroppen, med hjälp av en konstgjord lunga. När det handlar om sjuka som får ligga länge i lungmaskin, har just Solnas enhet särskilt goda resultat tack vare en unik metod. Programmet Kropp & Själ har besökt enheten.

- När folk ringer till oss så är det i princip alltid så att om man inte gör något så är patienten död inom 24 timmar.

Kenneth Palmér, sektionschef för Ecmo-enheten på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, berättar att avdelningens konstgjorda lunga ger mycket svårt sjuka en tidsrespit för att reparera sig från infektioner och annat. Och tid är just vad deras senast inlagda - och mycket uppmärksammade patienter behövt. De som haft den så kallade svininfluensan. Om medelvårdtiden för en vuxen Ecmo-patient, oavsett inläggningsorsak, är 15 dygn så kräver svininfluensa-patienter oftast det dubbla. Den som legat längst hittills, skrevs ut efter mer än 50 dygn.

Solnas Ecmo-enhet har redan sedan tidigare runt 40 procent av de riktigt långa körningarna i världen, med resultat lika goda som för korta lungmaskinsinsatser. Den goda statistiken tillskriver Kenneth enhetens unika arbete med att ha sina vuxna patienter vakna:

- Vi har ofta patienterna vakna. Det är vi å andra sidan de enda i världen som har!

Det krävs nämligen en hel del insatser för att få de sjuka att stå ut med att vara vakna, trots att de inte kan andas för egen maskin. Bland annat styrs patienternas kolsyrenivåer mot låga värden, eftersom det bestämmer hur mycket man som människa vill vara med och andas. För om patienten kan hjälpa till det minsta med andningsrörelsen, förbättras bland annat lymfavflöden. 

- Men i slutändan. Den viktigaste delen av att vara vaken är att vi lär känna människan som ligger i sängen, som ligger och tittar på tv i sängen, och man säger hej på morgonen. Då är det inte riktigt läge att ge upp.

Helene Almqvist, Kropp och Själ
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".