Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskar-nej till fossila bränslen

Publicerat måndag 19 oktober 2009 kl 06.00
Oljeplattform i Nordsjön. Foto: Wikimedia

Kungliga vetenskapsakademin ger sig nu in i diskussionerna inför klimattoppmötet i Köpenhamn. Vid energisymposiet som startar idag lämnar vetenskapsmännen ett tydligt budskap till världens beslutsfattare om att användningen av fossila bränslen måste upphöra.

– Det är verkligen fem i tolv när det gäller energiomställningen, säger Sven Kullander som är fysikprofessor och ordförande för Vetenskapsakademins energiutskott. Den första anledningen är att de fossila bränslena inte kommer att räcka så länge till. Den andra anledningen är naturligtvis de miljöaspekter och hälsoaspekter som kommer med storskalig förbränning. När det gäller miljöproblematiken så är klimatet en väldigt viktig del. För det tredje är det väldigt angeläget att att få ersättningsenergi så att vi kan producera mat i framtiden, säger han.

Det är alltså inte bara med anledning av klimatförändringarna som Kungliga vetenskapsakademins energiutskott uppmanar politikerna att fatta de beslut som krävs för att fasa ut användningen av kol, olja och naturgas. Att resurserna kommer att ta slut är en minst lika viktig anledning, säger Sven Kullander.

I forskarnas text till politikerna står det också att hela ekonomin måste ställas om till en ekologisk sådan. Så att det kostar mer att släppa ut och använda ändliga resurser.
– Den ekonomi som finns i dag beaktar inte effekterna på miljön och omgivningen och att naturresurserna tar slut. Man sätter alltså inte ett pris på att det blir mindre och mindre olja i jorden, säger Sven Kullander.

Uppmaningen till politikerna från Kungliga vetenskapsakademin ska nu skickas vidare till fler vetenskapsakademier i hela Europa för att sedan landa hos världens makthavare som samlas på FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december, där de ska försöka enas om ett nytt avtal om minskade utsläpp. Sven Kullander ser inte att det skulle vara några som helst problem med att vetenskapsmän nu ger sig in som tydliga påtryckare i den politiska diskussionen om minskade utsläpp.
– För att vi ska hinna med att ställa om på den korta tid som vi har på oss, tycker vi att det är nödvändigt med mycket mer direkt kommunikation mellan vetenskapsmän och politiker, säger han.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".