Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hopp om ny bantningsmedicin

Publicerat fredag 23 oktober 2009 kl 05.50
Omkring 10 procent av alla svenskar lider av fetma, med ett bmi över 30, och betydligt fler av övervikt.

Ett nytt läkemedel för att gå ner i vikt har gett lovande resultat i en studie som nu presenteras i medicintidskriften The Lancet. Enligt forskarna bakom studien har man nått bättre resultat än de bantningspiller som finns på marknaden idag.

Det är ett läkemedel som nyligen godkändes för diabetesbehandling har nu också visat sig ha den bieffekten att man går ner i vikt.

Idag finns bara två olika sorters godkända bantningspiller i Sverige,  en sort som ser till att kroppen inte kan ta upp fettet i maten man äter och en annan typ som verkar aptithämmande genom att påverka signalsubstanser i hjärnan.

Det nya medlet, som ges som en injektion, är däremot ett tarmhormon som ökar mättnadskänslan.

500 personer ingick i studien där och de som åt det nya preparatet, liraglutide, i högst dos gick ner 7,2 kg när de som fick ett placebopreparet gick ner 2,8 kg. Priset en del fick betala var illamående och kräkningar.

Nu har läkemedlet just blivit godkänt för att kontrollera blodsockernivåerna på diabetiker men professor Stefan Rössner, professor i Hälsoinriktad beteendeforskning vid Institutionen för medicin, Karolinska sjukhuset, som är en av många författare till studien, ser fram emot att medicinen kan finnas som bantningsmedicin om något år.

– Jag tycker det är jätte bra att vi får nya redskap för vi har så lite att välja på. Många patienter jobbar jättehårt med kost och motion men klarar inte det, säger Stefan Rössner.

En av de svenska läkare som inte har varit med och gjort studien, överläkaren Ingmar Näslund, säger i en kommenterar till Vetenskapsradion att det här är ett steg framåt när det gäller behandling av fetma. Men han menar att läkemedel mot fetma har långt kvar innan den kan tävla mot kirurgi, som till exempel förbikoppling av magsäcken, så kallad gastric bypass, ett område där Ingmar Näslund själv är framstående.

Näslund påpekar också att det är en nackdel att det nya läkemedlet måste ges som en spruta.

Anna Rockberg Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Referens: Astrup, A. et al.   Effects of liraglutide in the treatment of obesity: a randomised, double-blind, placebo-controlled study, The Lancet, 22 oktober 2009. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".