Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre hjärtvård för kvinnor

Publicerat onsdag 28 oktober 2009 kl 06.00

Det har under lång tid talats om att kvinnor får sämre vård än män när de drabbas av en hjärtinfarkt, men nu kommer en studie som visar de första tecknen på att en ändring är på väg.

Karin Schenck Gustafsson, professor i kardiologi vid Karolinska institutet i Solna gläds åt resultaten.

– Det här är ett trendbrott och det är väldigt roligt, säger Karin Schenck Gustafsson, professor i kardiologi vid Karolinska institutet i Stockholm.

Undet tolv år har de amerikanska forskarna analyserat data ur det stora nationella hjärtinfarktregistret i USA, med nästan en miljon patienter.

Det visade sig att chansen att överleva en hjärtinfarkt efter att man tagits in på sjukhus har ökat för både kvinnor och män. Dessutom sågs de senaste åren att överlevnadschansen ökar mer för kvinnor än för män.

I reella tal har kvinnor fortfarande svårare att överleva en hjärtinfarkt än män, men avståndet till männen har minskat. Det har blivit mer jämlikt.

Särskilt tydlig var utvecklingen för kvinnor under 55 år. Där minskade antalet dödsfall tre gånger så mycket som för männen.

Det här positiva siffrorona menar forskarna är ett tecken på att vården blivit bättre på att förstå och behandla kvinnors symptom. För skillnaderna kan vara stora. Ungefär 25 % av kvinnorna har inte de typiska besvären med en stark bröstsmärta bakom bröstbenet som kan stråla ut i armar och rygg. Istället utrycker sig kvinnor mer diffust, har ont i kroppen och är andfådda.

Karin Schenck Gustafsson ser att genusskillnaderna också har uppmärksammats i svensk sjukvård.

– Vi har sett att det blivit bättre i Sverige också. Fördröjningstiden, från det att man får ont i bröstet till att man får behandling, var mycket längre förut hos kvinnor. Det tog en timme extra innan kvinnorna fick behandling. 

Kvinnor får alltså snabbare behandling nu och överlever oftare en hjärtinfarkt. Dock är inte alla nyheter goda.

I dagarna publiceras också en annan stor amerikansk studie som som visar att allt fler kvinnor faktisk drabbas av hjärtinfarkt. Och ökningen är där större för kvinnor är för män. Det visar sig nämligen att medan männen minskat sina riskfaktorer för att få hjärtinfarkt - de har fått lägre kolesterolvärde, lägre blodtryck och de röker mindre - så var den enda riskfaktorn som förbättrats hos kvinnor ett lägre att kolesterolvärde.

Anna Rockberg Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Referens: Vaccarino et al. Sex Differences in Mortality After Acute Myocardial Infarction Changes From 1994 to 2006. JAMA 26 Oktober 2009

Referens: Towfighi A, et al. Sex-specific trends in midlift coronary heart disease risk and prevalence. Arch Intern Med 2009;169(19).

Tidigare publicerat på samma ämne:Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".